kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Téli bringázás — fontos a felkészülés!

A Pesti (T)Est ez évi téli ingyenes különkiadása már a téli kerékpározás gyönyöreire készíti fel olvasóit. Főleg az elszánt, edzett, jógépű és jópénzű montisoknak szánt olvasmány sok okos tanáccsal szolgál a nap mint nap bringával közlekedőknek is.
Nyakunkon a hó, no meg a zima. Egy igazi túrabringást mindezek nem zavarják, és okosan is teszi, amikor felkészülését már a gondolatai átfésülésével kezdi, és felteszi az első kérdést magának: mi mindenre lesz szükségem egy havas erdei" bringatúra alkalmával? Válasz: az útitervvel arányos legyen a fizikai erőnlét. Ha ez nincs, akkor pedig a fokozatosság elvét kell betartani: mindig csak éppen annyit, mint amennyi jólesik!
Fontos kérdés a következő is: mit tegyek a hideg ellen? Az elgémberedett lábak, vörösre fagyott és már fékezni is képtelen ujjak a legjobbnak induló túrát, a legszebb téli tájat is keserves emlékké, életveszélyes kalanddá tudják tenni. A legjobb recept a hideg ellen a réteges öltözködés..." Ebben az évszakban sem nélkülözhető a folyadék utánpótlása, és a tartalék kaja (csoki vagy müzliszelet, kinek-kinek ízlése szerint).

Téli vezetéstechnika: Ha alkalmazkodsz a téli útviszonyokhoz (mi mást tehetsz!), egész jól elboldogulhatsz a havas csúszós körülmények között. Sőt a puha hó kitűnő alkalom, hogy tökéletesítsd a kanyar- és féktechnikádat." Nem árt elolvasni, hogyan kell a havas, csúszós emelkedőkön, lejtőkön kanyarokban kormányozni, tekerni.
Készítsd fel a kerékpárodat a téli körülményekre! Mire is kell figyelni: téli gumiabroncs, sárvédők felszerelése, a fékpofák beállítása, védőruha" felszerelése a kényes alkatrészekre (csapágyak, teleszkópok), amely távol tartja az agyonsózott hólét, azután a bowden-huzalok zsírozása, nehogy a legmeredekebb lejtőn szakadjanak szét. A tisztogatást ajánlatos elkezdeni rögtön, a túráról való hazaérkezést követően.
És még egy-két gyakorlati tanács: Ne indulj el egyedül! Kemény mínuszokban a legkisebb baleset is végzetes lehet!" Azután: Ne ilyenkor próbálj új utakat felfedezni! A téli szürkületben a térképet silabizálni, vagy a farakás oldalán mohát keresni nem túl szórakoztató dolog."

Amit nem olvastunk a Pesti (T)Est cikkben (mert annyira természetes és ráadásul kötelező tartozék), az a biciklicsengő és a működőképes világítás felszerelése a kerékpárra. Télen hamar ránksötétedik, haza is szeretnénk jutni, de úgy, hogy közben nem gázolunk le öt-hat csoszogó gyalogost és nem csúsznak belénk hátulról autók, mert későn vettek észre.
Ha pedig idáig eljutottunk, a következő kérdés: hogy jutok ki a városból és hová menjek? Legszívesebben azt mondanánk, próbáljuk ki például Finnországot, ahol a 2x1 sávos főutak mellett (a nagyobb városokban és környezetükben) a legalább három méter széles megosztott járda szolgál a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak. (Télen még a sífutóknak is.) Északi rokonainknál nem sózzák a havat, sőt, meghagynak belőle 4—5 centit (az autóutakon is), mert rájöttek, hogy téli gumival így jobban járhatók az utak.
De átugorhatunk a szomszédba a sógorokhoz is. Az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviseletnél (H-1387 Budapest 62, Pf. 1022. Telefon: 391-4311, E-mail: info@oebud.hu) beszerezhető például egy közel 100 oldalas német és angol nyelvű útifüzetecske, amely tájékoztatást ad Tirol MTB pályáiról, részletes útleírásokkal, magassági diagramokkal, térképekkel, szállásajánlatokkal körítve.
(BringaInfo)

Balogh Gábor


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.