kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Vízfogyasztás otthon

A háztartási munka jelentős része tisztogatásból, takarításból és mosásból áll. Hazánkban az egy főre eső napi átlagfogyasztás 100—150 liter ivóvíz. A meggondolatlan vízhasználat és a háztartásokból eredő vízszennyezés csökkenthető.
Csapok
Egy átlagos csapból egy perc alatt 6—10 liter víz folyik ki. A hűtőben tartott kancsóból egyszerűbben jutsz friss, hideg vízhez, mintha percekig folyatnád a csapot. A zöldséget először állóvízben mosd, csak utána folyóvízben!
A csöpögő csapból meglepően sok víz folyik el. Ha percenként tíz csepp víz hullik le, akkor havonta 170 liternyit vesztesz, egy évben pedig több mint 2000 litert. Pedig legtöbbször csak egy tömítőgyűrűt kellene kicserélni! A csöpögő csapokat mielőbb javítsd meg!
A "csappöcök" 85 százalékra növelheti a vízmegtakarítást. Az elmés szerkezet csak akkor engedi folyni a vizet, ha egy pohár vagy a kezed megmozdítja a pálcikát. Főleg fürdőszobába ajánljuk.
A hagyományos hideg-meleg csapokkal minden alkalommal rengeteg víz elfolyik, míg langyosra állítod a vizet. Már idehaza is beszerezhető azonban a tusolófej elé szerelhető zuhanyváltó és az egykaros keverőcsap. A zuhanyváltó segítségével könnyedén vehetsz matrózfürdőt, mert nem kell újra meg újra beállítani a víz hőfokát.
Vécéöblítés
Egy rosszul záró bója miatt a vécétartály naponta akár 700 liter vizet is elereszt. Egy szemernyi vízfestéket vagy egy csepp kálium-permanganát oldatot cseppents a kagylóba, azonnal megtudod, kell-e mesterembert hívni.
Az úszóóbójás vécétartályt átállíthatod úgy, hogy kevesebb vizet fogyasszon. Hajlítsd meg az úszó karját, hogy feltöltéskor az eredetinél alacsonyabb vízszint álljon be!
Csökkentsd a vécétartály hasznos térfogatát: tegyél bele nagy tiszta kavicsokat vagy egy vízzel töltött lezárt palackot! Így kapod a "kiszorítós" tartályt. Egy személy a vécé öblítésére naponta átlagosan 45 liter vizet használ. Egy átlagos lehúzás 10 liter ivóvizet enged a csatornába. Keress olyan változatot, amelynél magad szabályozhatod a leömlő víz mennyiségét, azaz ne tartályt, hanem csapot vagy nyomógombot szerelj fel! A tartályok között is van takarékos (3, 5, 7 literes), ezt válaszd!
Víztakarékos vécéöblítőt készíthetsz, ha a kézmosó lefolyócsövét Y idommal bekötöd a vécé víztartályának levezető csövébe. Kisdolog leöblítésére elegendő kézmosásra használt szappanos víz. A szappan fertőtlenít és szagtalanít is.
Fürdés
Ötperces zuhanyozás közben 70—80 liter vizet használsz el, ha viszont kádban fürdesz, 140 liter vízben áztatod magad. Hétköznap inkább zuhanyozz, a fürdés legyen ünnepi alkalom! Végy matrózfürdőt: zárd el a zuhanyt szappanozás közben!
Szerelj fel víztakarékos zuhanyfejet, illetve aerátoros csapvégeket! Ezek a vízhez levegőt kevernek, így kevesebb víz is elég. Ha ilyen csapnál mosol kezet, feleannyi vizet fogyasztasz.

Mosás
A mosógép — típustól függően — mosásonként átlagosan 115 liter vizet használ el, ezért ne indíts fél töltéssel programot, várd meg, míg egy teljes adag ruhát kimoshatsz! Víztakarékos mosógépet vegyél!
A mosás utolsó öblítővize vagy a gyermek fürdővize igen alkalmas áztatásra. Már a kisgyermek is kinyomkodhatja éppen levett zokniját, fehérneműjét benne. Ha befejezte a pancsolást, tedd a vízbe a mosószódát és a többi áztatnivalót is!
Mosogatás
A mosogatógép 20-40 liter vizet fogyaszt menetenként, ezért csak teli tálcával indítsd el, és naponta csak egyszer használd! Kevésbé szennyezett edényekhez használd a takarékos, rövid programot!
Öntözés
A kerti csapból 20—40 liter vizet vehetsz percenként. Ha kertedben az éghajlatnak és a talajnak megfelelő növényeket ültetsz, illetve ha gyűjtött esővízzel vagy szürke vízzel öntözöl, egyáltalán nem használsz ivóvizet.
(Könczey Réka — S. Nagy Andrea: Zöldköznapi Kalauz)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.