kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
EU-szintű energiaadó várható hatásai

Az energiaadók harmonizációja az EU-ban nagyobb mértékben növelheti a foglalkoztatottság mértékét, és csökkentheti a szennyezőanyagok kibocsátását, mint azt eddig gondolták — állítja az Európai Bizottság egyik tanulmánya. Ezek a megállapítások segítségükre lesznek a Bizottságnak abban, hogy az adók kérdését újból az EU politikai napirendjére tűzzék ősszel, amikor a változtatásról szóló tárgyalások kezdődnek.
Az Európai Bizottság úgynevezett "Monti" adójavaslatát, mint tudjuk, 1997-ben Spanyolország megvétózta. Az említett tanulmány, melyet egy angol cég, az AEA Technology Environment és a Bath-i Egyetem dolgozott ki, az EU feldolgozóiparát vizsgálta és feltételezte, hogy az adóbevételeket az élőmunka terheinek csökkentésére fordítják majd. E tanulmány szerint a feldolgozóiparban 120 ezer új munkahely létesülne 2010-ig, vagyis az EU teljes munkaerejének mintegy 0,4%-a, ha figyelembe vesszük az adó más szektorokra gyakorolt hatását is. Emellett az adó bevezetése 2%-kal csökkentené a szén-dioxid- kibocsátást.
A várt hatások valamivel jobbak annál, amit három korábban — teljesen más módszerrel — készített értékelés mutatott ki a Bizottságnak 1997-ben. Ezek a foglalkoztatottságra még csak 0,11%—0,33% közötti növekedést és 0,5—1,5% szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést jeleztek elő.
A tanulmány megtalálható a következő honlapon: http://europa.eu.int/comm/environment/enveco/studies2.htm#16
(Air Mail)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.