kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Magyar—szlovén vasúti kapcsolat

Május 16-án Orbán Viktor magyar és Janez Drnovsek szlovén miniszterelnök Hodoson ünnepélyesen felavatta és átadta a nemzetközi forgalomnak a mindössze két év alatt elkészült 44 kilométeres vasútvonalat. A nemzetközi eseményen jelen volt mindkét ország közlekedési minisztere, nagykövete, Boros Imre, Phare-ügyekkel foglalkozó miniszter, Michael Lake EU-nagykövet és a két vasút vezérigazgatója.
A vasút szerepe a XXI. században olyan jelentőségű lehet, mint amilyen a XIX. század második felében volt — mondta Orbán Viktor ünnepi beszédében.
A május közepén átadott vasútvonal történelmi jelentőségű, mert hazánknak Szlovéniával nem volt közvetlen vasúti kapcsolata. (A korábban épült vonalakról a II. világháború után felszedték a síneket.)
A tizenkilenc kilométeres magyar és a hozzá tartozó huszonöt kilométeres szlovén szakasz része az V. számú páneurópai (Velence—Trieszt—Koper—Ljubljana—Budapest—Ungvár—Lvov) közlekedési folyosónak. A 19 kilométeres magyarországi szakasznak része egy 200 méteres völgyhíd, a Nagyrákos melletti 375 méter hosszú Zsuzsanna alagút és Közép-Európa leghosszabb, 1400 méteres viaduktja. A magyar szakasz megépítése több mint 24 milliárd forintba került, ami a német KfW Bank 120 millió márkás hiteléből, az Európai Unió 10 millió eurós Phare-támogatásából és hazai forrásokból valósult meg.
A vonal magyarországi szakaszán az építési munkálatok alatt összesen kétmillió köbméter földet mozgattak meg. A vonal mentén két új vasútállomás és négy megállóhely létesült. A magyar szakasz Bajánsenye megállóhelyen kapcsolódik a szlovén vasútvonalhoz, a szlovén oldalon Hodos a közös határállomás.
Az új vasútvonalon a 120 km/óra sebességre kiépített pályán már május 17-én megindult a vonatforgalom, először a személy-, majd a tehervonatok közlekedtek. A június 10-én életbe lépő új menetrend szerint ezen a vonalon közlekedik a Dráva InterCity vonat Budapest—Hodos—Ljubljana útvonalon át Velencébe, valamint a Citadella InterCity, amely Budapestről közvetlenül Ljubljanába szállítja az utasokat. A regionális viszonylatban két pár vonat közlekedik Szombathely és Hodos, valamint három vonatpár Zalaegerszeg és Hodos között.

Orbán Viktor magyar és Janez Drnovsek szlovén miniszterelnök ünnepélyes szalagvágása Hodoson. Kép:Bertalan János

Bertalan János


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.