kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kerékpárbarát régió Nyugat-Dunántúlon


A Duna-mentén Szigetköz, a Fertő-tó környéke, az Alpokalja, a Kis-Balaton, az őrség — egy-egy jól ismert kerékpáros kiránduló célpont, amelyek részei lesznek a három megyére kiterjedő Nyugat-Pannon kerékpáros "mintarégiónak". Az ezzel kapcsolatos előzetes egyeztetések, többfordulós szakmai megbeszélések második, soproni helyszínén a résztvevők segítették megfogalmazni a Nyugat-Pannon kerékpárbarát régió "vízióját".
Ausztria, mint a kerékpáros turizmus mintaországa szerencsés módon határos ezzel a régióval, így könnyen megtapasztalhatjuk, hogy ott a kerékpárhasználat támogatása kiemelt fontosságú ügy a regionális területfejlesztők, a közlekedéstervezők és a közigazgatásban, illetve a turizmus területén dolgozók számára. Ott a bringás ezt "kerékpározás-barát" viselkedésben, megfelelő információs szolgáltatásokban, biztonságos kerékpárutakban, no meg az autósok és a kerékpárosok közötti toleráns magatartásban tapasztalhatja meg. (És ezeket nem kevés pénz elköltésével hálálják meg!)
Alapvetően ezek azok a kívánságok, amelyek legtöbbször elhangzanak, mikor is szép hazánkban felmerül a kérdés: vajon egy régióban mitől is működhet mintaszerűen a kerékpározás és a kerékpáros turizmus? Melyek azok a konkrét kerékpározás-ügyi feladatok, amely összehangolt elvégzéséhez biztosítani kell a szervezeti-anyagi hátteret.
Nyugat-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék) Területfejlesztési Tanácsa — a hazai régiók közül elsőként — megbízta a BME Területfejlesztési Kutatási Központjának (BME-TKK) és a Pannonvelo Konzorciumnak helyi szakértőkből álló csoportját, hogy készítsék el a régió komplex kerékpár-turisztikai cselekvési tervét. A szükséges és többfordulós tervegyeztető programsorozat első része februárban zajlott le. Erről bővebben a "Bringa Bike &..." kerékpáros magazin márciusi számában olvashatunk.
Tegyük hozzá, hogy e feladat-meghatározás nem minden előzmény nélkül való. Korábban már készültek megalapozó vizsgálatok e témát és e területet érintően: például a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány megbízásából, egy EU-Phare program keretén belül a "Kerékpárral Nyugat-Magyarországon" című tanulmány (készítette: a Zala megyei Vállakozásfejlesztési Alapítvány, 2000). Vagy egy másik: "Kapcsolatok a határokon átnyúló együttműködések fejlesztéséért, Eurorégiók és utak Magyarországon", amelyet az UKIG megbízásából készített a FőMTERV Rt. 2001-ben. Nem beszélve arról, hogy ebben az EU-közeli régióban, a "terepen" is viszonylag sok kerékpárbarát fejlesztés indult el, amelyeket ha sorolnánk, jól láthatnánk, hogy térség "kivételezett helyzetben" van (kerékpárutak: Szigetköz, Fertő tó, Irottkő, Vashegy, őrség).
A mostani áprilisi összejövetelen a résztvevők (önkormányzati, területfejlesztési szakemberek, civil szervezetek, újságírók) a régiós kerékpárhasználat kedvező feltételeihez — víziójához — gyűjtötték össze szempontjaikat, meghallgatva először négy felkért hozzászólót, akik az alábbi témákról tartottak tájékoztatót:
— A kerékpározás jelene és jövője a Nyugat-Dunántúli régióban (Ivanics Ferenc, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke),
— A kerékpározás helyzete és gyakorlata nyugat-Európában (Hans Beck, a Magyarországi Régiók Brüsszeli Képviseletének vezetője),
— A regionális kerékpározás-fejlesztés tapasztalatai Ausztriában (Karmen Mentil, az ÖAR-Regionalberatung GmbH vezetője)
— Kulcsproblémák és zsákutcák a magyarországi kerékpárhasználat fejlesztésében (Balogh Gábor, a KEROSZ elnöke).
A műhelykonferencia ezek után három tematikus munkacsoportban folytatódott:
— Kerékpárút-tervezés, -építés, -fenntartás és -menedzselés;
— A kerékpárhasználat megítélése a döntéshozók, az önkormányzati szakemberek körében;
— Kerékpáros turizmus és marketing.
Ezek összefoglalója során meghatározásra kerültek azok szempontok, amelyek kell hogy jellemezzék — 15 év múlva — a kerékpározás e hazai mintarégióját. A résztvevők egy véleményen voltak a tekintetben is, hogy a soron következő megbeszélések közé több — természetesen kerékpáros — helyszíni szemlét kell beiktatni.
(BringaInfo)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.