kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport hírei
2001. december

Szentendrei gondok
A Szamárhegy beépültsége Szentendrén már olyan, mint Budapesten a Rózsadombé. Egyre kevesebb a zöldfelület, 100 százalékosan beépítik a telkeket. A Pap-szigetet 49 évre bérbeadta a polgármester beruházóknak "hasznosításra". A belvárosban nincsenek közparkok. Az Ábrányi villa kertje század eleji díszpark. Ennek a felét eladta az önkormányzat. Az épületben régebben szülőotthon is működött, de már megszűnt, 3 éve üres. Állítólag "nívós öregek otthonát" akarnak létesíteni benne. Az egyesület aggódik, hogy — mivel az épület meglehetősen kis méretű, és nem alkalmas ilyen célra — megnövelnék a kert beépítettségét. Az önkormányzat rendezett ugyan közmeghallgatást, de nem tisztázódott megnyugtatóan a zöldterületek sorsa. Különös és nyugtalanító ellentmondás, hogy amely zöldterületet a földhivatal parkként említ, azt az önkormányzat egyszerűen közterületnek nevezi. Szentendre alatt középkori pincerendszer húzódik. A polgármesteri hivatal által engedélyezett új építkezések miatt az utcákon 36 tonnás építkezési munkagépek járnak. Az Együtt Szentendréért mozgalom népszavazást kezdeményezett, ezt a jegyző első alkalommal elutasította, de most már sikerült a kérdéseket elfogadtatni és megkezdődött az aláírásgyűjtés, amelyhez a Levegő Munkacsoport is segítséget nyújt. Továbbá azt javasoltuk, hogy az egyesület kezdeményezze Szentendre zöldterületeinek védetté nyilvánítását.
Faipari üzem Solymáron
A solymári lakosság képviselői beszámoltak az új faipari üzem létesítése ellen indított népszavazás eredménytelenségéről. Ezt a népszavazást az önkormányzat tűzte ki, véleménynyilvánító jelleggel. Az idő rövidsége miatt nem volt lehetőség a kellő előkészítésre. Az önkormányzat a helyi adók drasztikus emelését helyezte kilátásba, amennyiben elmaradna az ipari terület létesítése. Nem tájékoztatta a lakosságot arról, hogy a 700 éves műemlék várrom mellé olyan üzem létesülne, amely évi 800 tonna bükkfát dolgozna fel, és 7800 kilogramm nitrofestéket használna a termékek bevonására. Solymáron 6924 szavazóképes polgár él, de csak 1998 jelent meg a népszavazáson. 1984 érvényes szavazat volt, ebből 1100-an nemmel szavaztak, vagyis tiltakoztak az új faipari üzem létesítése ellen, és 884 solymári lakos szavazott igennel. (A népszavazás időpontja az ünnepek előkészületi időszakában volt.)
A népszavazással kapcsolatban az a kérdés is felmerült, hogy jogilag alátámasztható-e az, ha olyanokat is megkérdeznek a településen egy bizonyos környezetterhelő létesítménnyel kapcsolatban, akik nem veszélyeztetettek. A Levegő Munkacsoport tanácsadással segítette a környezetszennyező beruházás elleni fellépést, és a továbbiakban is együttműködik a solymári környezetvédőkkel.
Füstös sportpályák
A Zöldgömb Sportklub vezetője, Ujj Zoltán felkérte az Országos Környezet-egészségügyi Intézetet, hogy vizsgálja meg a levegő szennyezettségét egyes sportpályák területén és környékén. Nitrogéndioxid-tartalmat mértek 20 helyszínen egy hétig. A mérések bebizonyították, hogy a legtöbb sportpályán igen magas a szennyezettség. (A részletes adatok a http://www.levego.hu honlapon hozzáférhetők.) Felmerült az is, hogy a forgalmas utak mentén vezető kerékpárutakat használók is jelentős ártalmaknak vannak kitéve. Ezt a sportklub vezetője saját egészségi állapotán keresztül is tapasztalta... De abszurd dolog az is, hogy a hegyi sportpályákra autóval járnak teniszezni, akik megtehetik...
Elmarad a mártonlaki erdőirtás
Egy-két év szünet után újra napirendre került a XII. kerületben a "Mártonlak utca és környéke" szabályozási terve. A Mártonlak utca és a Thomán István utca összekötésével összefüggésben egy hektár erdőt készülnek megsemmisíteni, ami ellen a Levegő Munkacsoport is többször tiltakozott. A Pagony Környezetvédő Egyesület — élve az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény adta jogi lehetőséggel — 1999 februárjában levélben kérte a kerület polgármesterét, hogy a településrendezési terveket küldje el véleménynyilvánításra és javaslattételre. 2001. október 19-én kaptak is egy levelet, amely bizonyos mértékű előzetes tájékoztatást adott, és kéri, hogy írásban közöljék, részt kívánnak-e venni a véleményezési eljárásban. Erre az egyesület postafordultával válaszolt, mégis kerülő úton jutott tudomásukra az ülés előtt négy nappal, hogy a november 22-én megtartandó képviselőtestületi ülés napirendjén szerepel az érintett terület "építési keretövezetének módosítására vonatkozó előterjesztés". Az egyesület, hivatkozva a törvénysértésre, levelet küldött a képviselőtestület összes tagjához, és kérte, hogy ne szavazza meg az útépítésre vonatkozó előterjesztést, illetve hogy töröljék a napirendről a témát. A fellépés eredményes volt: a napirendi pontot valóban törölték.
Hermina úti buszinvázió
A Hermina úton a Volánbusz Népstadion úti megállójától ma már napi 337 járat halad át. Hat évvel ezelőtt az illetékesek csupán napi 20 buszjáratról beszéltek. Ez az utca nem ilyen forgalomra van kialakítva. Az utcában megállójuk is van a buszoknak, és a hosszú ácsorgással sokszor zavarják a városi buszokat. A helyi lakosok képvisélőjének javaslata szerint a megállót át lehetne helyezni a Hungária körútra, az 1-es villamos pótló buszainak megállójába, ami a forgalom szempontjából nem kedvezőtlenebb, viszont jelentősen csökkene a Hermina úton a szennyezés és az épületek rongálása. A Levegő Munkacsoport levelet írt az illetékes szerveknek az ügy mielőbbi kedvező megoldása érdekében.
Megmarad az arborétum
A Lélegzet 2001/7—8. számában (24. oldal) beszámoltunk arról, hogy a Szent István Egyetem Budai Arborétumát (a volt Kertészeti Egyetem területén) veszély fenyegeti, mivel az Oktatási Minisztérium felkérte Dr. Szendrő Péter rektort, vizsgálja meg, miként lehetne a területet eladni. Nemrég levelet kaptunk a rektortól, amelyben a következőket írja: "2001. augusztus 21-én kelt levelükben a Szent István Egyetem Budai Campusának Villányi úti — Somlói úti arborétumával kapcsolatos aggodalmuknak adtak hangot. Az arborétummal, illetve az egész Budai Campust érintő problémával kapcsolatban szeretném határozottan leszögezni, hogy a Szent István Egyetem soha nem foglalkozott az arborétum eladásának gondolatával." További jó hír, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága tervezi az egész arborétum védetté nyilvánítását.
Alkotmánybírósági beadvány a zöldterületek átminősítése miatt
A főváros lakói körében egyre növekszik az aggodalom a zöldterületek rohamos fogyása miatt. Gyakran előfordul, hogy a társadalmi szervezetek, a Fővárosi Főépítészi Iroda, valamint az illetékes ügyosztályok és bizottságok ajánlásai ellenére a Fővárosi Közgyűlés zöldterületeket minősít át építési övezetté. Ezek az átsorolások súlyosan sértik a lakosság alkotmányos jogát a tiszta környezethez, az egészséghez és a pihenéshez. Ezért a Levegő Munkacsoport azzal a kérelemmel fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy semmisítse meg a Fővárosi Közgyűlés 2001 júniusában hozott rendeletének egyes részeit, amelyek 40 hektár zöldterületet minősítenek át többnyire súlyos környezetszennyezést okozó létesítmények céljára (például nagy területek leaszfaltozásával járó és hatalmas gépjármű-forgalmat gerjesztő bevásárlóközpontok kialakítására). Ugyanakkor az elmúlt időszak biztató jelensége, hogy a Fővárosi Önkormányzat már több alkalommal elutasította a kerületi önkormányzatok kérelmét zöldterületek (parkok, erdők, mezőgazdasági területek) átminősítésére, és minden esetben jóváhagyta a — sajnos igen kis számú — kérelmet az építési övezetekből zöldterületté történő átsorolásra. Ezeket a döntéseket a Levegő Munkacsoport üdvözli és támogatja, hiszen lakhatóbbá teszik a fővárost, és segítik a lakosság egészségének megőrzését, javítását. Az alkotmánybírósági beadvány teljes szövege a http://www.levego.hu honlap Hírek rovatában olvasható.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.