kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Egykoron majd az iskolában is tanítják

Dr. Fülöp Sándor jogi tanácsait olvasva (a következő oldalon: Segítség, övezet-átminősítés !) eleinte nem tudtam eldönteni, hogy sírjak-e azon, mennyiféle fiskális praktikát kell ismernie a választópolgárnak, akit a balsors egy szereptévesztett képviselőtestülettel sújtott, és mégis azt szeretné, ha lakóhelye hosszú távon élhető irányba fejlődne. Azután eszembe jutott, hogy ez itt most a januári szám; íratlan törvény, hogy optimista üzenettel kezdjük az évet. Meséljek arról, milyen a gyakorlat Hollandiában vagy Svájcban? "Pár száz évet késve tanuljuk a demokráciát" — mondanák. "De hiszen mindjárt itt az EU-csatlakozás!" — folytatnám. "Néhány év alatt aligha fog a politikai morál megjavulni" — legyintenének.
Végül a szerzőhöz fordultam, hogy ő vajon milyen hangulatban fogalmazta meg a cikkét?
— Legalább két évet késtem ezzel az írással — mondotta. — De jó arra gondolni, hogy míg 15 éve csak legyintettek volna a polgárok egy-egy kirívóan korrupt döntésre, ma már értelmét látják annak, hogy időt, pénzt és energiát fordítsanak jogaik védelmezésére.
A cikkben felsorolt jogi tanácsok mutatják, hogy vannak eszközök a lakosság kezében, és egyre többen felismerik, hogy morgolódás, sóhajtozás helyett részt kell venniük a közös megmozdulásokban, a nyilvánosság előtt is hallatni kell a hangjukat.
A helyi közösségeknek vannak egyéb lehetőségeik is: a kampány, a sajtó, a beszámoltatás, a képviselők munkájának számonkérése.
Ma még sokan vannak, akik nem bíznak a közösségi részvétel erejében. A helyzet azonban már nem reménytelen. A környezetért tenni akarást az utóbbi években a felmérések is megerősítik.
Talán még azt is megérjük, hogy egyszer majd az iskolában is fogják tanítani, miként kell szolgálnia választott képviselőinknek a közösség hosszú távú érdekeit.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.