kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Jól sikerült megújulóenergia-programok

Azoknak az EU-tagállamoknak, amelyek átlagon felüli növekedést értek el egy vagy több megújuló energiaforrás használatában az 1990-es években, ez azért sikerült, mert a jogi, a pénzügyi és az adminisztrációs eszközöknek a legmegfelelőbb kombinációját alkalmazták — állapította meg az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) a 2001. évi decemberi jelentésében.
A jelentés négy tagországból nyolc példát mutat be az 1993—1999 közötti évekből, ahol valamelyik megújuló energiaforrás növekedése 10%-kal meghaladta az EU szintű felhasználás növekedését. A sikertörténetek a következők:
- napelemek és napkollektorok alkalmazása, szélenergia felhasználása Németországban,
- napenergia és biomassza felhasználása távfűtésre Ausztriában,
- napelemek és szélenergia alkalmazás a Spanyolországban és
- biomassza felhasználása távfűtésre Svédországban.
További 15 kisebb mértékű sikerről számol be a jelentés, csak Anglia, Belgium és Luxemburg nem kapott semmilyen dicséretet.
A siker a következő intézkedéseknek köszönhető: a megújuló energiaforrásokat támogató hosszú távú energiapolitika kidolgozásának, a tőkeköltség és a megújuló energia termelése pénzügyi támogatásának, a megújuló energiához való jó hálózati hozzáférésnek, a fosszilis energia-felhasználás megadóztatásának és/vagy adókedvezmény adásának megújuló energia vásárlása esetén, az adminisztratív segítségnek, az elsőbbségnek K+F-ben, az oktatásnak, valamint tájékoztató kampányoknak és képzésnek.
A jelentés szerint a pénzügyi támogatás sokat segített. Rámutat például arra, hogy három ország (Németország, Dánia és Spanyolország), ahol garantálták a szélerőművek által előállított villamos energia felvásárlási árát, 80%-át adta az EU új szélenergia termelésének a vizsgált időszakban.
Új sikertényezők is színre léptek, úgymint a helyi és térségi célok kitűzése megújuló energia termelésre, tanácsadás megújuló energia projekttervekre, valamint az épületekre vonatkozó szabályok felülvizsgálata a napelemek és a napkollektorok használatának elősegítése érdekében.
(Environment Daily)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.