kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Nemzeti kincseink, a folyók

A Tisza kezdi kiheverni a ciánszennyezést — olvashattuk a sajtóban. A természet állandóan újra kezdi. Persze, nem ugyanonnan, ahol abbahagyta, és soha semmi nem lesz ugyanolyan, mint volt. A harmincéves harcsák harminc év alatt nőnek meg, és a fajok egyensúlya is eltolódhat a tájidegen fajok javára. A táplálékot jelentő algák és moszatok lassan hódítják vissza a vizet. Azt mondják, egyetlen ritka, védett élőlény sem halt ki a Tiszából. Ennek örülhetünk, de továbbra sem felejthetjük el, hogy a károk felbecsülhetetlenek, és nem hunyhatunk szemet a felelőtlenség fölött, ami mindezt okozta.
A folyók ügye újra és újra napirendre kerül. Mindig van valami, ami veszélyezteti őket, akár egy terv, akár egy baleset — amelyek hátterében az esetek többségében szintén emberi mulasztás áll.
Most, a tavaszi áradások idején, a tiszai ciánkatasztrófa után két évvel, a Duna elterelése után egy évtizeddel az egyetlen természetes állapotban megmaradt nagyobb folyónkkal, a Drávával készülnek elkövetni hasonló szörnyűséget. Időszerű tehát újra arról beszélni, hogy milyen állapotban vannak a folyóink, miként hatnak rájuk a mesterséges beavatkozások, és mit tehetünk értük.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.