kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Moratóriumot a génmódosított élőlényekre!

A Környezet- és Természetvédő Szervezetek 2002. évi Országos Találkozóján részt vett szervezetek véleménye szerint a genetikailag módosított élőlények mezőgazdasági alkalmazása nem összeegyeztethető a Magyarország számára követendő, fenntartható mezőgazdasági fejlődési modellel. Ezért kívánatos lenne legalább tízéves moratóriumot meghirdetni ezek hazai kibocsátására és felhasználására.
Világszerte egyre több jel mutat arra, hogy ahol a génmódosított növények termesztése nagyobb méretekben megkezdődik, ott elkerülhetetlen az idegen gének "megszökése" és a hagyományos fajtákban való megjelenése az átporzás, a termés elszóródása, a feldolgozás során bekövetkező keveredés miatt. Így nem biztosítható a módosított és nem módosított termények különválasztása. A genetikailag módosított összetevők óhatatlanul megjelennek az élelmiszerekben is, súlyosan korlátozva a fogyasztók választási szabadságát, mivel így előbb-utóbb nem maradnak "hagyományos" termékek a piacon.

A genetikailag módosított élőlények alkalmazásával összefüggő ökológiai kockázatokkal kapcsolatban továbbra is túl kevés információ áll rendelkezésünkre. Noha nagyobb katasztrófa a módosított termékek piaci megjelenése óta még nem történt, az elővigyázatosság elvével összhangban nem ezek veszélyességét, hanem veszélytelenségét kellene bizonyítani. A javasolt moratóriumnak ezért olyan időtartamra kell kiterjednie, ami lehetővé teszi átfogó, integrált szemléletű hatásvizsgálatok elvégzését és értékelését.
A géntechnológiai törvény ősszel esedékes módosítása során a fenti követeléseket kell érvényesíteni. Meg kell vizsgálni, hogy milyen jogi lehetőségek vannak a kereskedelmi célú mezőgazdasági géntechnológia elterjedésének megakadályozására (vagy legalábbis visszaszorítására), a fenntartható fejlődés biztosítása, a biológiai sokféleség és az ökológiai gazdálkodás megvédése, illetve a jövőbeli károk elkerülése érdekében.
A Magyar Országgyűlésnek sürgősen ratifikálnia kell a módosított élő szervezetek határokon át való szállításáról és terjedéséről szóló Cartagenai Jegyzőkönyvet. Az ügyben eddig feltűnően passzív Környezetvédelmi Minisztérium jelöljön ki felelőst ennek előkészítésére. Hasonlóképpen fel kell készülni az Európai Unióban kidolgozás alatt álló új jogszabályok átvételére, elsősorban a genetikailag módosított élelmiszer-összetevők címkézése és nyomonkövetése terén.
A hazai helyzetet tovább súlyosbítja, hogy jelenleg messze nem kielégítő a külföldről behozott élelmiszer-alapanyagok és termékek bevizsgálása, ami az alapja lehetne a jelölési kötelezettség betartásának. Ennek oka egyszerűen a megfelelő laboratóriumi háttér hiánya. Ezért a fentieken túl költségvetési forrásokat kell elkülöníteni a hatásvizsgálatokra, valamint a megfelelő élelmiszer-ellenőrző rendszer kialakítására.
(a Génpiszka szekció állásfoglalása)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.