Miből sütik a kenyerünket?
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szakemberének véleményével ellentétben lásd a 13. oldalon az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület honlapja (www.ofe.hu) szerint "kenyerek gyártásához csak a vonatkozó kötelező előírásoknak nemzeti szintű ajánlásoknak , ezek hiányában a szokásos kereskedelmi követelményeknek és az étkezési célnak megfelelő minőségű alábbi anyagok használhatók fel: adalékanyagok, árpa, búzacsíra, búzaliszt (sütőipari), búzatöret, cukor, enzimkészítmények, ételecet, ételzsír, étkezési burgonya és étkezési burgonyakészítmények, étkezési ecetsav, étkezési író, étkezési korpa, étkezési só, étolaj, fűszerek, gabona eredetű feltárt vagy pelyhesített, illetve extrudált termékek, glükózszirup, Graham-liszt, hajdina, ivóvíz, komló vagy komlókivonat, koriander, kovászt helyettesítő anyag, köles, köménymag, kukorica, kukoricaőrlemények, kukoricakeményítő, maláta és malátakészítmények, margarin, olajos magvak, ömlesztett sajt, rozsliszt, sajt, sertészsír, sütőélesztő, szezámmag, szójaőrlemény, illetve terméke, tej és tejkészítmények, tritikálé-őrlemények, vaj, vitális gluton."
Hogy honnan tudhatjuk, hogy melyik kenyérben mi van? Részletesebb felvilágosítást semelyik fogyasztóvédelmi szervezettől sem sikerült beszereznem. Mit tegyen hát az, aki kenyeret szeretne fogyasztani, de sertészsírt, adalékanyagokat, ismeretlen eredetű enzimkészítményeket nem? Ezzel kapcsolatban nem sok okosat tudunk kisütni — hacsak nem a saját sütőnkben. Ezen kívül csak azt tudom ajánlani a velem együtt tanácstalan Tisztelt Olvasónak: próbáljon talán hallgatni a megérzéseire...
Mikola Klára
|