kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A német környezetvédelmi miniszter hisz a szén-dioxid-csökkentési célok teljesíthetőségében

A német környezetvédelmi miniszter, Jürgen Trittin egy februári nyilatkozatában kitartott amellett, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 25%-os csökkentése 1990 és 2005 között teljesíthető, nagyra becsülendő nemzeti cél. Ez a kijelentés válasz volt egy független felmérésre, amely épp az ellenkezőjét állította.
A jelenlegi és a 2005-re tervezett szén-dioxid-kibocsátás közötti mintegy 100 millió tonna különbség jelentős, de Trittin szerint ez nem ad okot a borúlátásra. Szerinte a már érvényben lévő és az ezután bevezetésre kerülő intézkedések képesek lesznek felszámolni a különbséget. Trittin továbbá elmondta, hogy Németországban a közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátás meglepő módon csökkent 2000-ben és 2001-ben egyaránt, ami részben a kormány energiaadó-programjának köszönhető. Ez kiemelkedő és valószínűleg egyedülálló eredmény. Az 1990-es években a közlekedésből származó szén-dioxid-emisszió egész Európában nőtt, és minden országban e kibocsátás féken tartása és csökkentése jelenti az egyik legmakacsabb kihívást.
A gazdasági élet más területein sokkal nagyobb mértékű kibocsátáscsökkenést lehetett elérni. A háztartások kibocsátása pédául 11,5%-kal esett vissza 1990 és 2000 között. További eredmények várhatók olyan központi kezdeményezésektől, mint a kapcsolt energiatermelés elősegítése, az épületek energiahatékonyságának növelése és a szélenergia által nyújtott lehetőségek fokozott kihasználása.
(Environment Daily)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.