kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mit várunk az önkormányzatoktól 2002 és 2006 között?
A közbiztonság javítása

4.5. A közbiztonság javítása
A közbiztonságról először a testi erőszak, a vagyon elleni bűncselekmények, a közlekedési balesetek jutnak az eszünkbe, de a környezet állapota, a hiányos útburkolatok, a térvilágítás vagy az építmények állékonysága is beletartozik e kérdéskörbe.
Biztonságérzetünket befolyásolják a szomszédok, a környéken működő szórakozóhelyek, az ingatlanok műszaki állapota, de az is, hogy a hazavezető utcában vannak-e későig nyitva tartó boltok és általában olyan terek, parkok, utcák, ahol az emberek szívesen elidőznek, igyekeznek egymással találkozni, szomszédsági kapcsolatokat kiépíteni és együttműködni a terület megóvásában, felújításában.

Szubjektív biztonságérzetünket rontják a hajléktalanok, a koldusok, az illegális utcai árusok, a pályaudvarokon, aluljárókban, parkokban uralkodó rendetlenség.
A társasházak kezelésének megoldatlanságaira, a házirend, a lakónyilvántartás, a folyamatos műszaki ellenőrzés és karbantartás hiányára a lakosság eltérően, de mindenképpen kedvezőtlenül reagál. A belső kerületekből elmenekülnek a tehetősebb családok, a népesség folyamatosan öregszik. Félelemből mindenüvé rácsokat szerelnek, rengeteg az önvédelemből tartott kutya a lakásokban. Az elhanyagolt helyen maradók többsége nem ügyel a környezetére. Szemetelnek, elmarad a járdák takarítása, az előkertek ápolása.
Félelmet, elkeseredést vált ki, ha a környéken szinte puccsszerűen olyan fejlesztésbe fognak, amely nem szolgálja az ott élők érdekeit, sőt az ingatlanok jelentős értékcsökkenéséhez, az életminőség rosszabbodásához vezet. A legtöbben nem tudnak, de sokan nem is akarnak — mások rovására — meggazdagodni. A közigazgatás felelőssége azonban az lenne, hogy féken tartsa a spekulációt, csakis a tisztességes kockázatvállalás méltányos jutalmazását és a közérdek érvényesítését szavatolja.
Ajánlások a közbiztonság javítására
A közbiztonság javításához fontos az ezért felelős szervek megerősítése. Azonban legalább ilyen fontos a közterületek, az épületek barátságosabbá tétele, a demokrácia, a társadalmi részvétel növelése, a helyi közösségek kialakítása és erősítése. Az ezekre vonatkozó konkrét ajánlásokat a többi fejezetben ismertettük.
>>> Tovább



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.