kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Több adót az erőszaktartalmú művekre!

A Levegő Munkacsoport közleménye
A közvéleményt megdöbbentették az elmúlt hetek emberéleteket követelő bűncselekményei. Ennek a jelenségnek az elharapózásában jelentős szerepet játszanak az olyan "alkotások", amelyek célja és egyben legfőbb hatáskeltő eszköze az erőszakos cselekedetek ábrázolása. Az ilyen jellegű televíziós műsorok, videofilmek, számítógépes játékok belső feszültséget, frusztrációt keltenek, és az emberek az ezekben bemutatott kegyetlen cselekedetekre gyakran a valóságban is agresszióval válaszolnak. A durvaság képi megjelenítése sokaknál növeli a részvétlenséget és a gátlástalanságot. Az ilyen művek hatásának kitett személyek körében bizonyítottan magasabb a bűnözés és a drogfogyasztás is. A legújabb kutatási eredmények egyértelműen igazolják, hogy minél több erőszakos jelenetet látnak a gyermekek, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy felnőtt korban deviánsan fognak viselkedni, vagyis mindennek hosszú távra ható, a jövőben egyre nehezebben kezelhető hatása lesz.
Az emberi tragédiákon kívül mindez jelentős anyagi kárt okoz az egész társadalomnak. Az erőszaktartalmú művek terjedésének visszaszorítása, illetve az általuk okozott károk részbeni ellentételezése érdekében a Levegő Munkacsoport egy évtizede folyamatosan javasolja, hogy ezekre a művekre komoly mértékű adót vessenek ki. 1993-ban jelentős lépés történt, amikor 20 százalékos kulturális járulékkal terhelték az erőszaktartalmú műveket. 1999-től kezdve — a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére — ennek mértékét 25 százalékra emelték. Ez a mérték is túl alacsony, ennél is nagyobb gond azonban, hogy a járulékot az érintett műveknek csak a töredéke után fizetik meg.
A Levegő Munkacsoport e napokban levélben fordult a járulék beszedéséért felelős APEH elnökéhez, pontos tájékoztatást kérve a jelenlegi helyzetről, valamint arról, hogy miként lehet számottevően növelni a beszedés hatékonyságát. Ezen kívül a Levegő Munkacsoport ismételten nyomatékosan szorgalmazza a járulék mértékének olyan emelését, amellyel elérhető, hogy az erőszaktartalmú alkotások kiszoruljanak a szórakoztatóiparból.
Budapest, 2002. május 15.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.