kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Önkormányzati pilótajáték

Az önkormányzatok településfejlesztési döntéseinek nagy része egy pilótajáték jellemzőit mutatja. Ezt az alábbiakban Budaörs példáján mutatjuk be.
A Budaörsi Önkormányzat be kívánja építeni a Tétényi-fennsíkot és megsemmisíteni az ott található rendkívül értékes és pótolhatatlan növény- és állatvilágot. Ezt a Budaörsi Napló című lapban Nagy György alpolgármester a következő módon indokolja: A város pedig rá van szorulva az ebből várható költségvetési bevételre. Nagyon sok az adósságunk a lakosság felé a városi infrastruktúra fejlesztésében, hiszen az elmúlt években belterületbe vont részek már régen lakóövezetek." Más szóval: a beépítések egyre nagyobb terhet rónak az önkormányzat költségvetésére (azaz mindannyiunk zsebére), és ezért szükségesek az újabb beépítések!
A hatalmas gépjárműforgalmat gerjesztő bevásárlóközpontok és egyéb létesítmények építését nagyrészt azzal indokolták, hogy a városnak szüksége van az ezekből származó adóbevételekre. Most viszont azt tapasztaljuk, hogy ezen adóbevételeket arra használják fel, hogy biztosítsák ezeknek a létesítményeknek a működési feltételeit (például utak építése, bővítése), valamint hogy mérsékeljék az általuk okozott károkat (például záportározók, zajvédő falak építése).
Ezek a példák azt mutatják, miként fizetünk rá közvetetten (az adónkon keresztül) az elhibázott várospolitikára. Nem keveset fizet azonban a lakosság közvetlenül is: házaik állapotának romlásával, lakókörnyezetük kedvezőtlenebbé válásával és nyugalmuk megszűnésével, továbbá mindezek következményeként egészségük károsodásával is.
Ha az ország egyik leggazdagabb önkormányzata sem képes megfizetni mindazt a költséget és elhárítani mindazokat a károkat, amelyek az általa jóváhagyott és szorgalmazott új beépítések következtében hárulnak rá, akkor milyen esélye van erre a többi, hasonlóképpen cselekvő önkormányzatnak? És meddig támogatják még törvényeink ezt a közös értékeinket elpusztító és gazdaságilag is ésszerűtlen folyamatot?
Lukács András

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.