kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Válasszunk!

A rendszerváltás idején Stájerországban bepillanthattam néhány kisebb önkormányzat tevékenységébe. Feltűnően nagy volt az eltérés az egyes települések között. Elmagyarázták, hogy kistelepüléseken a polgármester személye nagymértékben meghatározza a falu sorsát. Az ő értékrendjétől, vezetési képességeitől, tájékozottságától és ötletességétől rengeteg minden függ. Maga mellé tudja-e állítani a közösséget, vagy csak vegetálnak, elkótya-vetyélik, esetleg zsebbe tüntetik a közös vagyont, a természeti és kulturális örökséget?
Nekünk nehezebb a helyzetünk, az átmeneti időszak még korántsem fejeződött be. A demokrácia és a szabályozott piacgazdaság azonban később sem szavatolja automatikusan az ott élők kívánatos fejlődését.
Megoszlanak a vélemények arról, hogy a váro-sokban, a fővárosi kerületekben jobban működik-e az önkormányzatiság? A kapott jelzések nem ezt igazolják. Még akkor is, ha tudjuk, hogy nem dicsérni, hanem segítségért fordulnak hozzánk a legtöbben. Sok esetben azt tapasztaljuk, hogy a polgármesterek és képviselők nem(csak) azért nem zöldek", mert ez nem áll érdekükben, hanem azért sem, mert nem elég tájékozottak, nem ismerik fel a (sokszor igen bonyolult) összefüggéseket.
Mi tehát a teendő? Ha azt akarjuk, hogy mindannyiunk örömére fejlődjenek a települések, akkor erre nem szabad sajnálni az energiánkat.
1. Gondoljuk végig, hogy mi tetszett és mi nem tetszett a négy éves önkormányzati munkában. A környezetvédő szervezetek is tájékoztatnak (jelölteket és választókat) a környezetvédelmi önkormányzati teendőkről.
2. A választók minél konkrétabb, számonkérhető, írásos ígéreteket kérjenek a jelöltektől arról, hogy az ott élők hosszútávú érdekeit munkájuk során tiszteletben fogják tartani.
3. A négy éves ciklus alatt bármikor fordulhat a lakosság a civil szervezetekhez közérdekű problémáival.
4. A választók kísérjék figyelemmel az önkormányzati terveket, döntéseket, és egyetértésük esetén segítsenek a megvalósításban.
5. Így mindannyian együtt örülhetünk a közös munka gyümölcsének, a fenntarthatóan fejlődő, szolidáris településeknek.
Ugye nemcsak a mesében létezik ilyen forgatókönyv?
Beliczay Erzsébet

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.