kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Föld-csúcs: elmulasztott lehetőség

A Világ Természetvédelmi Alap (WWF) elmulasztott lehetőségnek tartja a fenntartható fejlődést tárgyaló johannesburgi csúcstalálkozót, amely a bolygónkat és a rajta élő embereket sújtó fenntarthatatlan termelési és fogyasztási szokásokat, valamint a gazdasági egyenlőtlenségeket lett volna hivatott mérsékelni. A csúcstalálkozó hozott ugyan kedvező fejleményeket is, de a vállalt elkötelezettségek messze elmaradnak attól, amit a WWF, valamint más természet- és környezetvédő szervezetek (köztük a Levegő Munkacsoport is — A Szerk.) a fenntartható fejlődés eléréséhez szükségesnek tartanak.
A világ vezetői a találkozó utolsó napjaiban tartott beszédeikben a fenntartható fejlődés fontosságát hangsúlyozták, valamint a cél érdekében egyoldalú tetteket és anyagi fedezetet ígértek. Ez a tény rámutat a cselekvési terv hiányosságaira, mivel az nem tartalmaz egyértelmű útmutatást a fenntartható fejlődés eléréséhez. A Megvalósítási Terv elfogadása után számos ország aggályát fejezte ki. Az Egyesült Államok szerint például a terv nem minden témában tartalmaz elégséges kötelezettségeket, például a biológiai sokféleség megőrzése terén sem. Ugyanakkor az EU optimistább kezdeményezést indítana útjára: hasonlóan gondolkodó országok egy csoportja közösen dolgozhatna ki a megújuló energiával kapcsolatos új, előremutató célkitűzéseket. A kezdeményezés részletei egyelőre nem tisztázottak.
Három nap alatt több mint 100 kormányfő szólt 5 perces beszédben a csúcstalálkozó résztvevőihez és a nagyközönséghez. Sokan ismertettek közülük fenntartható fejlődésre irányuló kezdeményezéseket és finanszírozási lehetőségeket. A WWF úgy látja, hogy az esetek többségében a delegációik korábban, a tárgyalások során tanúsított hozzáállása nem tükrözte ezeket a szavakat. A WWF arra szólítja fel az ígéreteket hangoztató vezetőket, hogy az elkövetkezendő hónapokban szavaikat váltsák tettekre. Üdvözöljük Oroszország és Kanada csatlakozási szándékát a Kiotói Jegyzőkönyvhöz, amelynek eredményeképp az jogerőre emelkedhet.
A WWF véleménye szerint a Megvalósítási Terv nem jelent határozott előrelépést a Rióban és az azóta kötött megállapodásokhoz képest, sőt több esetben (pl. elővigyázatosság elve) kifejezetten visszalépést tapasztalhatunk. Ennek okát talán a túlfeszített tárgyalási tempóban, a fontos globális kérdésekre való fókuszálás hiányában és a jelenlegi nemzetközi pénzügyi nehézségekben kereshetjük. Ugyanakkor ez a gyászos végeredmény néhány ország tudatos erőfeszítésének is eredménye, amelyek hátráltatták új célkitűzések és határidők kitűzését. Az USA volt a tárgyalásokat leginkább hátráltató ország, több ízben Ausztrália és Kanada támogatásával. Az energiával kapcsolatos kérdésekben az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Japán, Kanada és Ausztrália sikeresen védte saját fosszilis tüzelőanyagokhoz kötődő érdekeit, figyelmen kívül hagyva, hogy Földünkön több mint 2 milliárd ember él energiaszolgáltatás nélkül. A vízgazdálkodással kapcsolatban Törökország és Ausztrália fogta vissza a határokon átmenő folyók kezelésére vonatkozó tárgyalásokat.
Norvégia és Svájc több ízben is előállt előremutató kezdeményezésekkel, amelyeket az EU is gyakran támogatott. Az Unió ugyanakkor nem bizonyult ilyen progresszívnek a kereskedelmet és támogatási rendszereket érintő tárgyalásokban. A kereskedelmet és a globalizációt érintő szakaszból az utolsó pillanatban Magyarország közreműködésével sikerült eltávolítani a legkárosabb — támogatási rendszerekről szóló — kitételeket.
A WWF üdvözli a víztisztaságra és szennyvízelvezetésre vonatkozó megállapodást, amely szerint 2015-re világszerte felére csökkentik azok számát, akik nem jutnak hozzá a tiszta vízhez, illetve akik esetében a szennyvízelvezetés nem megoldott. Ugyanakkor a célkitűzésből kimaradt az integrált folyógazdálkodásra vonatkozó javaslat, és nem említi a fenntarthatóságot, amely biztosítaná a vízforrások megóvását és egyenlő elosztását.
A világcsúcs cselekvési tervének kereskedelmet és globalizációt érintő szakasza a WWF véleménye szerint mindössze a jelen helyzet konzerválására szolgál. Nem ismeri fel, hogy a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) által meghatározott globalizációs forgatókönyv nem feltétlenül a szegényebb nemzetek és a környezetvédelem érdekeit szolgálja. Sajnálatos, hogy a fenntartható fejlődéssel foglalkozó csúcstalálkozón részt vevő kormányok nem foglalkoztak érdemben az olyan tevékenységek támogatásának felülvizsgálatával, amelyek a környezetre káros hatással bírnak.
Megegyezés született regionális és nemzeti fenntartható termelést és fogyasztást támogató programok indításáról, ami jó kiindulópont lehet a további munkához, bár az eredeti tervek szerint egy globális szintű, 10 éves terv született volna ugyanebben a témában.

A találkozón megerősítették a Biodiverzitás Védelmi Egyezmény legutóbbi konferenciáján megalkotott célját, amely a biológiai sokféleség fogyatkozását radikálisan csökkenteni kívánja 2010-ig. Miközben a célok megfogalmazása gyengébb, mint a korábban Hágában kiadott Miniszteri Nyilatkozatban, a WWF elismeri, hogy új finanszírozási és egyéb támogatási lehetőségek nyíltak meg.
A természeti erőforrások tekintetében nincsenek konkrét célkitűzések, nem foglalták bele a szövegbe az elővigyázatosság elvét és az ökoszisztémák védelmét. Mindezekből kifolyólag a dokumentum természeti erőforrásokról szóló része teljesen irrelevánssá vált.
Mivel a hivatalos tárgyalási folyamat általánosságban nem hozott kedvező eredményt, a WWF hangsúlyozza, hogy a többi hasonló szervezettel a jövőben is tovább folytatja küzdelmét a biológiai sokféleség megőrzéséért és a fenntartható fejlődésért.
További felvilágosítás: Bozsó Brigitta programvezető,
WWF Magyarország.
Telefon: (1) 214-5554/104, e-posta: brigitta.bozso@wwf.huJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.