kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading

Kerekes Sándor — Kiss Károly: Környezetpolitikánk az EU-elvárások hálójában

Ez a könyv a hazai környezetpolitika kívánatos és valós fejlődését mutatja be az elmúlt tíz év alapján. Először a hazai környezet állapotát tárgyalja, összehasonlítva azt a nyugati országokéval. Ezt követően áttekinti a környezetpolitika európai folyamatait, és azok ismeretében vizsgálja a hazai környezetpolitika sajátosságait.
A hagyományos nézettel szemben, mely a környezetpolitikát az államnak a piaci kudarcokat pótló-koordináló tevékenységének tekintette, egyre inkább teret nyer az a nézet és gyakorlat, hogy a környezetvédelemben a vállalati-gazdálkodó szektornak is aktív, kezdeményező szerepet kell játszania. Ezért szükséges az állami és gazdálkodói szinten is újrafogalmazni a feladatokat.
Abban a reményben, hogy a könyv szélesebb rétegekhez is eljuthat, terjedelmes fejezetet szenteltek a környezetvédelem eszköztárának a bemutatására. Szólnak az egyik legvitatottabb és legnagyobb érdeklődést kiváltó kérdésről is: milyen fejlesztésekre van szükség a környezetvédelem egyes szakterületein az uniós csatlakozás feltételeinek teljesítéséhez, s azoknak várhatóan milyen lesz az anyagi vonzata. A könyv áttekintést ad a természetvédelem és biodiverzitás fenntartásának a szolgálatában felhasználható környezetgazdasági eszközökről is.
Meggyőződésünk szerint Magyarország környezeti teljesítménye összességében javítja az EU környezeti teljesítményét, miközben egyes régiókban súlyos egészségügyi ártalmaknak van kitéve a lakosság.
Ez a könyv azon meggyőződés jegyében íródott, hogy amennyiben a kezdeményező és megelőző jellegű környezetvédelem felváltaná a károk felszámolására irányuló védekező" környezetvédelmet, akkor viszonylag olcsón és gyorsan jelentős életminőség-javulást lehetne elérni, és a környezetvédelem elősegítője lenne hazánk európai uniós csatlakozásának.
A könyv beszerezhető: Agroinform Kiadóház
Cím: 1096 Budapest, Sobieski János utca 17.
Telefon: 215-7533, 215-9187JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.