kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Autók közhasználatban

Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) egyik nemzetközi szemináriumán R. Lagerdorf, a svájci Mobility társaság képviselője megosztotta a résztvevőkkel a "közös autóhasználati rendszer" működésének tapasztalatait, illetve a fenntartható közlekedés kialakításában betölthető szerepét.
Mi is az a közös autóhasználat? Tulajdonképpen a közösségi közlekedés egy sajátos kiegészítése, folytatása. Olyan helyekre, ahova a buszok, villamosok, trolik már nem közlekednek, vagy amikor nem jelentenek kényelmes utazási módot (pl. nagy csomagok miatt), a Mobility ügyfelei eljuthatnak a bérelt gépkocsikkal. Nemcsak hagyományos személyautók, hanem kisbuszok, kisteherautók, sportautók állnak rendelkezésre. A Mobility tagok Svájcon kívül még 80 európai városban juthatnak autóhoz.


Kezdetben csak két autón osztozhatott a 30 tag, 2001-ben azonban már több mint 1750 autó állt a nap 24 órájában a 44 ezer ügyfél rendelkezésére, melyek 250 vasútállomáson és további 650 helyszínen 350 településen vehetők igénybe. Az eredményes működés kulcsa az együttműködés autókölcsönző vállalattokkal, mint amilyen a Hertz, melynek következtében a Mobility ügyfelei kedvezményesen vehetik igénybe a Hertz autóit.
A rendszer önkiszolgáló. A legelső használat előtt regisztrálják a szolgáltatást igénybe kívánni vevőt a társaságnál, ezután már bármikor bérelhet járművet előzetes foglalás után. 24 órás ügyfélszolgálat áll rendelkezésére, illetve Interneten, WAP-on keresztül, tone üzemű telefon gombjainak segítségével a menüpontokból választva kerülhet sor a foglalásra. Terveik között szerepel, hogy a közeljövőben sms-sel is lehessen foglalni, valamint hogy az autón látszódjon, szabad-e. Ma ez utóbbi még nem megoldott. Minden tagnak van egy chip-kártyája, ami nyitja az autót, amennyiben az illető előzetesen lefoglalta. Az autók fedélzeti számítógéppel vannak felszerelve. A számlákat havonta utólag kell fizetni.
A közös autóhasználati rendszer megoldást jelenthet azoknak a vállalatoknak is, amelyek nem akarnak, vagy nem tudnak saját járműparkot fenntartani. Rendszeres bérlők esetében a Mobility a cég telephelyén létesít állomást, így a vállalatok csökkenthetik költségeiket, mivel nem kell megvásárolni, karbantartani, biztosítani a saját autókat, hanem mindig az igényeknek legjobban megfelelő autót lehet kibérelni. Több autó együttes bérlése esetén közel 35 százalékkal olcsóbban juthatnak gépkocsihoz.
A rendszer előnyeit nemcsak közvetlenül az ügyfelek érezhetik pénztárcáikon, hanem az egész társadalom, hiszen a környezet kisebb terheléséhez, ezáltal az életkörülmények javulásához járul hozzá. A rendszer évi 15 ezer megtett kilométer alatt olcsóbb, mint ha saját gépkocsit tartanának fenn. Havonta akár 250 svájci frankot is megtakaríthat az, aki saját gépjármű helyett a közösségi közlekedés és a közös autóhasználat kombinációját választja. Az erőforrások hatékony felhasználása által így 57 százalékos energia-megtakarítást érhet el.
Sulytó Alexandra



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.