kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport álláspontja az M0-s északi szakaszának továbbépítéséről

Az M0-s autópálya északi szakaszának (a 2-es út és a 10-es út közötti rész, beleértve a Duna-hidat is) megépítése több mint 100 milliárd Ft-ba kerülne. Ugyanakkor ez az óriásberuházás gazdasági, közlekedési és környezetvédelmi szempontból egyaránt megalapozatlan.
· Amennyiben az északi szakasz korábban épül meg, mint a keleti, az M3-as autópályán haladó járművek jelentős része az M0-s északi szakaszára zúdul majd, elviselhetetlen forgalmat és környezetszennyezést okozva a térségben.

· Az északi szakasz mindenképpen súlyosan szennyezné az általa érintett környéket. A légszennyezés, a zaj, a forgalmi zsúfoltság, a zöldterületek pusztulása az ott lakók egészségét veszélyezteti, valamint további Budapest-környéki üdülőövezeteket tenne tönkre akkor, amikor ezek száma már vészesen megfogyatkozott.
· Az autópálya a főváros legjelentősebb vízbázisa felett vezetne. Megengedhetetlen bármilyen beruházás, amely a 3 millió ember ivóvíz-szolgáltató rendszerének fő vízkészletét veszélyezteti.
· Amint azt a déli szakasz is világosan megmutatta, az új útszakasz hatalmas többletforgalmat gerjeszt.
· Még ha valamilyen csoda folytán a többletforgalom elmaradna, ez a szakasz akkor is csak kevesebb mint egy százalékkal tehermentesítené a főváros egyéb útjait. Ha ilyen hatékonysággal kívánjuk megoldani a főváros közlekedési problémáit, akkor a "teljes megoldásra" 7000 milliárd forintot kellene fordítanunk. Ennél több nagyságrenddel hatékonyabb módszer a tömegközlekedés javítása, a parkolás-szabályozás kiterjesztése, a forgalomcsillapítás stb.
· Az északi szakasz megépítése esetén a legoptimistább előrejelzések szerint is (amelyekkel szemben komoly kétségek merülnek fel) csupán 20—30 ezer ember utazási (autózási) feltételeit javítaná. Amennyiben viszont az erre a célra szánt összeget — ami nagyobb, mint a BKV egy éves teljes költségvetése — a tömegközlekedés javítására fordítanák, 1,5 millió ember utazási körülményeit lehetne érezhetően javítani.
· A beruházásra fordított hatalmas kiadás még inkább csökkentené annak a lehetőségét, hogy a tömegközlekedés javuljon, hiszen a közlekedésre fordítható összegek igen korlátozottak. Ezzel hiteltelenné válna a kormánynak és a Fővárosi Önkormányzatnak az a gyakran hangoztatott álláspontja, hogy a tömegközlekedésnek elsőbbséget kell biztosítani.
· Az M0-s északi szakaszának már megépült része is azt bizonyítja, hogy arra az ingatlanspekulánsoknak sokkal nagyobb szüksége volt, mint a fővárosi közlekedésnek. Ez még inkább igaz a szakasz további, tervezett részeire. Mindezt egyre jobban látja a lakosság is, és egyre növekszik emiatt a közvélemény felháborodása. Ennek fokozása politikailag is súlyos hibának számítana. Nem hagyhatjuk tovább, hogy egy szűk érdekcsoport meggazdagodásáért mindannyiunk pénzével, környezetével, egészségével fizessünk.
· A beruházást több érintett önkormányzat határozatban utasította el, és előzetes felmérések szerint az érintett lakosság többsége is ellenzi.
· Tehát a rendelkezésre álló szűkös forrásokat a tömegközlekedés javítására és az M0-s keleti szakaszának megépítésére (a gödöllői átkötés nyomvonalán) kell fordítani (ld. még a 10-es út: új "tehermentesítő" utat vagy jobb tömegközlekedést? c. cikket a Lélegzet 2002/9. számában!).JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.