kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Tokióban pert nyertek az asztmások

Tokióban egy asztmásokból álló csoport 79,2 millió jen kártérítést nyert a kormánnyal és az autópálya-felügyelettel szemben. Az asztmások azt állították, hogy a szennyezett levegő okozta betegségüket.
A felperesek állítása szerint a főváros kipufogógázban fuldokló útjai idézték elő asztmájukat, vagy súlyosbították a korábban meglévő asztmás állapotot.
Eredetileg 99 felperes kezdeményezte az eljárást, de zömük nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy betegségüket a járművek által kibocsátott szennyezőanyagok okozták, ezért ők nem kaptak kártérítést. A pert nyert hét városlakó Tokió központját átszelő gyorsforgalmi utak és autópályák 50 méteres körzetében él.
A bíróság véleménye szerint a sérelem rendkívül súlyos mértékű, hiszen a folyamatosan kibocsátott nagy mennyiségű kipufogógáz légúti asztmát okozott, illetve súlyosbította azt, és a betegség életveszélyessé válhat".
A csoport a per benyújtásakor a kormányt, az autópályákat felügyelő hatóságot és az autógyártó vállalatokat támadta meg 2,2 milliárd jen (4,26 milliárd Ft) kártérítést követelve. A helyi bíróság fejenként 3,3 millió és 27,5 millió jen (6,4 millió—53 millió Ft) közötti összeget ítélt a felpereseknek, ami összesen 79,2 millió jent (153 millió Ft) tett ki.
A bíróság arra hivatkozva, hogy Tokió útjait nem megfelelően építették meg, és nem megfelelően használják, a kártérítést a kormánnyal, a városi önkormányzattal és a gyorsforgalmi utakat kezelő társasággal fizettette meg. Ebben az első perben, amelyet még további három követ majd, a bíróság a gépkocsigyártókat nem találta vétkesnek a szennyezés okozta egészségkárosodásban.
Az illetékes miniszter szerint ez az ítélet mérföldkő a közúti közlekedés történetében. A Közlekedési Minisztérium máris új intézkedéseket vezet be a helyzet javítására.
Audrey McAvoy (Associated Press)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.