kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Trendi Budapest

Budapest egyre jobban összeolvad a környező településekkel. A térségben a lakosság mintegy három és fél—négy millióra növekszik. Sokan költöznek a központi régióba a távolabbi falvakból, mert vidéken, a rendkívül hatékony, intenzív mezőgazdaságban egyre kevesebb munkáskézre van szükség. Folytatódik a gyerekes családok kiköltözése a belső területekről, ugyanakkor egyre több családnak két állandó lakhelye van, és a szabadidejét (négynapos munkahét) a központtól mintegy 60—100 km-re levő családi házában tölti. Tömegessé válik a távmunka, a távoktatás, ezért sokan legfeljebb a nagybevásárlás kedvéért mozdulnak ki időnként otthonról. A romlandó zöldséget, gyümölcsöt, friss tejet és pékárukat felváltják a számtalan féle csomagolásban kapható tartósított élelmiszerek és az életkornak legjobban megfelelő táplálkozáskiegészítők, vitaminok. Akár hónapokra előre meg lehet mindent vásárolni, piacokra, kisebb élelmiszerboltokra nem lesz többé szükség.

A megnövekedett szabadidőt a családok általában tematikus parkokban töltik. Ezekben a 4—5 hektáros, átlátszó fóliával, illetve üveggel fedett, klimatizált, pálmaházakkal gazdagított parkokban mindent megtalálhatnak egy helyen — a vásárlást, a szórakozást és a kultúrát. Bevásárlóközpontok, élményfürdők, multiplex mozik, paint ball és bowling termek, amerikai típusú kaszinók, diszkók, négyféle gyorsétterem, kongresszusi központok, lelki és befektetési tanácsadók vannak itt nagy választékban. Halk zene, havonta változó illatú légfrissítés, ingyenesen használható padok és nagyszámú biztonsági őr teszi kellemessé az ott-tartózkodást.
Folyamatosan bővül a közúthálózat. A tömegközlekedés és a gyalogos átkelőhelyek biztonságosan, a gépkocsiforgalomtól elválasztva a föld alá kerülnek.
Folytatódik a belső városrészek rehabilitációja. A régi épületeket eldózerolják, és helyettük korszerű, 8—10 emeletes társasházak, irodák és mélyparkolók épülnek. A 34—120 négyzetméteres, erkélyes lakásokból szép kilátás nyílik a hasonlóan kialakított szomszédos házakra. A lakásokban alapfelszerelés a klímaberendezés, amely nemcsak a kívánt hőmérsékletet és páratartalmat biztosítja, de alaposan átmossa a levegőt. Az energiahatékonyságot fokozza, hogy sohasem nyitják ki az ablakokat. Így a lakások védve vannak a külső zajtól és porszennyezéstől. Szinte alig kell takarítani.
Budapest lakossága főképpen a harmadik és negyedik szektorban talál munkát. A főváros átmeneti zónájában, egyes volt ipari területek helyén parkokat alakítanak ki. A gyárak, üzemek már korábban kiköltöztek a környező kistelepülések körüli, olcsó, szabad területekre. E vállalatoknak a munkaerőt a szomszédos és távolabbi országokból bevándorló vendégmunkásokkal biztosítják.
Az utcák nagyon tiszták. Mivel minden talpalatnyi helyet leburkolnak, ezért könnyen takaríthatók különféle porszívókkal. Kutyapiszkot, szemetet csak ritkán látni. A belső városrészekben nincs pollenallergia, mivel nem tűrik meg a fákat és a fűféléket. A szigorúan előírt mennyiségű zöldtetőket is műgyeppel készítik, hogy könnyebb legyen az ápolásuk.
Az emberek egészségtudatosan élnek. Szinte mindenki bronzbarna, kigyúrt izomzatú. Nemcsak otthon, a tévé előtt használhatják, de egyre több multiplex moziban is bérelhetők olyan edzőberendezések, amelyek anélkül is fejlesztik az izmokat, hogy ezért a legcsekélyebb erőfeszítést kelljen tenni. A lakosság 40—50 százalékát érintő ételallergia és más civilizációs betegségek ellen már egészen kicsi kortól kiváló gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek a pácienseket tünetmentessé teszik.
Az ide látogató tengeren túli turisták megtekinthetik azt a 24 régi épületet, amely a Műemlékvédelmi Hivatal védelmét élvezi. Utána pedig örülhetnek az ismerős környezetnek. Nálunk pontosan ugyanazokat az ételeket, használati tárgyakat, zenét és szórakozást találják, amelyeket otthon megszoktak.
B. E.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.