kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Könyvajánló

Szemétből komposzt?

„Mi az, amivel szinte mindennap találkozunk, és amit azután a legnagyobb mennyiségben hányunk a szemétre? — tehetnénk fel a találós kérdést. Nos ezek az úgynevezett szervesanyagok. A háztartási hulladéknak ez az elsősorban növényi eredetű összetevője hétről-hétre a hulladékgyűjtő edényünknek akár a 30-40 százalékát is elfoglalhatja.
Hajdan a nagymama kertjének félreeső zugában titokzatos «képződmény» díszelgett: a szemétdomb. Nem volt ez más, mint egy egyszerű komposztérlelő; itt gyűltek a kertből kikerülő növényi maradványok és a konyhai hulladékok. A tövében kapirgáltak a tyúkok, a tetejéről pedig Kukori köszöntötte a felkelő napot. Évezredes megfigyelésen alapult az a tapasztalat, hogy a természetes eredetű maradványok a földdel érintkezve lassan maguk is termőtalajjá alakulnak." — olvashatjuk a Szemétből komposzt? című kiadvány bevezetőjében.
A szerzők a Hasznos hulladékok sorozat első kötetét — melynek elkészítését a Brit Nagykövetség támogatta — elsősorban kedvcsinálónak szánják. Szeretnék megadni a „végső lökést" azoknak, akik már kacérkodtak a gondolattal, hogy a kertben maguk is belevágjanak a komposztálás „művészetébe". Ugyanakkor olyanok is találhatnak benne új szempontokat, akik már gyakorolják ezt a tevékenységet. ők a komposztáló kiválasztásától a komposztálható alapanyagok számbavételén keresztül a komposzt érettségének megállapításáig találnak benne jó tanácsokat.
Már készül a sorozat következő, őszi kiadványa Tűzre az égetéssel címmel, amely a lombkomposztálással foglakozik.
Az ingyenes kiadvány beszerezhető az Ökoszolgálat irodájában (Telefon: 06 80 269-446
Budapest VI., Vadász u. 29.) és a Lélegzet szerkesztőségében.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.