kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Azért, hogy haladhassunk

A Levegő Munkacsoport más környezetvédő szervezetekkel együtt hosszú évek óta szorgalmazza, hogy a tömegközlekedési járműveket részesítsék előnyben a forgalomban. Ennek egyik módja a buszsávok kialakítása, ami azonban Magyarország városaiban csigalassúsággal halad előre. Legutóbb Budapesten az Erzsébet hídon hoztak létre egyet, de néhány politikus máris a megszüntetését követeli. Ráadásul aligha számíthatnak bármiféle büntetésre azok az autósok, akik megsértve a KRESZ előírásait jogtalanul veszik igénybe a buszsávot.
Legalább ilyen furcsa a XI. kerületi Bartók Béla út esete. Itt található egész Európa egyik legsűrűbb követésű buszjárata. Ezen az útvonalon az emberek 83 százaléka utazik tömegközlekedéssel, és csak 17 százalékuk személyautóval. A Fővárosi Önkormányzat mégis elutasította követelésünket a buszsáv létrehozására. Ugyanakkor nap mint nap látjuk ezen az útvonalon, hogy néhány autós parkolási gondját a szélső forgalmi sávban történő leállással oldja meg, egysávosra szűkítve az utat. Megtehetik, hiszen a rendőrség őket is messze elkerüli...
A jogszabályok, a forgalomtechnikai kialakítások és a közlekedésrendészet napi gyakorlata is túl sok esetben biztosít előnyt az autóknak a tömegközlekedési járművek rovására. Pedig a nagyvárosok átjárhatóságát csak egy akadályok nélkül működő, kiterjedt tömegközlekedési rendszer biztosíthatja. Akármennyire ellentmondásnak tűnik is, azokon a többsávos, nagy forgalmú utakon a legfontosabb buszsávot (vagy egyéb elkülönített tömegközlekedési pályát) létrehozni, ahol az autósok az összes sávot használva sem férnek el egymástól, hiszen ezzel adhatunk egy gyors, megbízható menetidejű alternatívát a dugóban ácsorgással szemben.
A torlódások és a parkolási gondok csökkentésének másik eszköze, ha a jelenleginél jóval keményebb korlátokat szabnak a városi autózásnak — egyebek mellett megfelelő parkolási díjakkal és útdíjakkal. Ugyanis a személygépkocsi-közlekedésben is ideje bevezetni a piacgazdaságot. Ha valamiből — a jelen esetben területből, útfelületből, tiszta levegőből, csendből — nincs elegendő, akkor olyan árat kell alkalmazni, ami által kialakul az egyensúly a kereslet és a kínálat között.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.