kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Valamennyi lakókörnyezet védendő

Az útdíj bevezetésének eldöntésekor nem hagyható figyelmen kívül az útdíjjal védeni szándékozott városrész szomszédságának lakott területe sem. A megvalósított parkolási övezetek gyakorlata is bizonyítja, hogy a szomszédos lakóutcákon tűrhetetlen zsúfoltság és sokszor életveszélyes állapotok alakultak ki azok miatt a gépjármű-tulajdonosok miatt, akik meg akarják takarítani a parkolási díjat.
Az útdíj bevezetésének elsődleges célja a lakókörnyezet védelme és a tömegközlekedési járművek akadálytalan haladása a kevésbé zsúfolttá váló utakon. Járulékos eredménye, hogy az a jóval kevesebb ember, akinek valóban elkerülhetetlenül szüksége van arra, hogy személygépkocsival utazzon, szintén gyorsabban eléri célját.
Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy valamennyi lakókörnyezet védendő! Nem szabad sematikus köröket rajzolni a városok térképére — mondván, hogy azon belül kell útdíjat fizetni, kívüle pedig vagy alacsonyabb a díjszabás, vagy nincs. Az ilyen felületes „szakmai munkák" rendkívüli veszélyek okozói.
Részletes hatástanulmányokkal kell megállapítani a díjfizető övezetek határát, a díjfizetés módját, ellenőrzésének helyszíneit. A parkolási övezetek tapasztalata arra enged következtetni, hogy már a települések határán kellene útdíjat fizettetni, olyan helyeken, ahol a rendszernek nem lennének a védendő településrészeken kívül lakó kárvallottjai.

Schnier Mária


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.