kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Útdíjszedési technikák

Az eddig kidolgozott rendszerekben háromféleképpen szednek útdíjat: áthaladásonként, a fizetős terület használatért, vagy pedig a megtett távolság függvényében. Az előbbi kettő technikai háttere hasonló: fizetőkapukon alapszik, a különbség az adminisztrációban rejlik. A modern fizetőkapuk lehetővé teszik a lassítás és a gépjármű azonosítása nélküli áthaladást, amennyiben a járművekben adókészülékek vannak elhelyezve. Csak a nem fizető autókat fényképezi a rendszer. Aki nem rendelkezik adókészülékkel, még mindig választhatja a készpénzes fizetést lehetővé tevő sávot. Szingapúr és Norvégia ezzel a módszerrel dolgozik, és hosszú távon az Európai Unió is hasonló normát akar bevezetni az útdíjfizetés egységesítésére. A Londonban üzembe helyezett automatizált rendszernél nem áthaladásonként, hanem a teljes városközpont aznapi használati jogáért kell egyszer fizetni, vagy előre, vagy az utazás napján. Nincs szükség adókészülékre, hanem minden behajtó autó rendszámát leolvassák, azonosítják, és a nap végén összevetik a díjat befizetett autók adatbázisával. Ha nincs benne, máris postázzák a büntetésfizetési felszólítást az autó tulajdonosának. Látható, hogy az előzővel szemben e rendszer hátránya, hogy minden autót azonosítani kell, ami jogi és adminisztrációs akadályokba ütközhet, és ellenérzéseket kelthet.
A harmadik módszert, a megtett távolság utáni fizetést városi kontextusban még csak kísérleti jelleggel alkalmazták. Itt szintén szükség van a járműben elhelyezett adó-vevő készülékre, mely műholdas GPS-rendszer segítségével rögzíti a megtett utat, és hajtja végre a fizetést is elektronikusan.
Az osloi fizetőkapus rendszer telepítése kb. 8 milliárd forintba került, ebből 3,2 milliárd ment a kapuk megépítésére. A rendszerből 32 milliárd forint bevétel származik évente, aminek 10%-át viszi el a fenntartási költség. A járművekbe beszerelendő adókészülékek ára 6000 forint körül van. 1
1 A norvég koronában megadott összegeket a 2003. május 2-án érvényes árfolyam alapján számítottuk át forintra.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.