kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Nagyvállalatok iskolai kampánya

Az Egyesült Államokban számtalan, a nagyvállalatok által támogatott anyag jut el az iskolákba: kifestők a szénipartól, a biotechnológiai óriások bizonygatásai, hogy a növekvő népesség élelmezéséhez genetikailag átalakított élelmiszerek szükségesek, a fakitermelő érdekeltségek magyarázatai, hogy miért szükségszerű az óriási tarvágott területek elszaporodása Földünkön.

A tanárok Amerikában is szembe találják magukat nap mint nap a szűkös keretek és zsúfolt osztálytermek problémájával. Az ingyenes tananyag megváltás lehetne, nagyszerű alkalom arra, hogy új és izgalmas témákat vonjanak be a természettudományi órákba. Félő, hogy a tanárok eközben maguk is a tisztességtelen propagandakampány segítőivé válnak.
Bábok a fakitermelőkért
A Ford Motor Company a közelmúltban 1,5 millió dollárt adományozott egy bábműsornak, hogy nagyon elégedett emberekként személyesítsék meg a bányászokat, favágókat és farmereket. A bábfigurák láthatóan azt mutatják meg a városi gyerkőcöknek, miként kerül a fa, a hús és más nyersanyagok a piacra.
Tanárok és diákjaik egy napra favágókká vagy marhatartókká válnak, és lasszót hajigálnak műanyag tehenek nyakába, vagy egy hatalmas mamutfenyő-rönk évgyűrűit számolgatják. De mi más ez, mint az igazság elhallgatása? A diákok nem hallanak arról, milyen módszerekkel ejtik csapdába, mérgezik meg és öldösik le a ragadozókat. A tanárok pedig ezzel a fajta tananyaggal nem kapnak tájékoztatást arról, milyen károkat okoz az erdő kiirtása, amelyek helyét monokultúrák rendezett sorai foglalják el, vagy a hatalmas erőirtások milyen fenyegetést jelentenek az élővizekre, a vadon élő állatokra és növényekre, végső soron az éghajlatra. Beszél-e vajon a bányász megszemélyesített figurája arról, hogy milyen módon fejezik le a hegyeket Nyugat-Virginiában, a jövő nemzedékeknek savas vízfolyásokat és gigantikus külszíni fejtések okozta sebeket hagyva? Ki tárja fel ezeket a bűnös módszereket?
Erdő = faültetvény?
A New York Times a közelmúltban világított rá az Amerikai Kőolaj Intézet (American Petroleum Institute) azon törekvésére, hogy „bóvli" tananyagot hozzanak létre a globális felmelegedés és a Kiotói Jegyzőkönyv lejáratására. Az az Amerikai Szén-Alapítvánnyal és az Autógyárosok szövetségével együtt finanszírozta a „tanulófa" energiáról szóló részét.
A „tanulófa" programot az Amerikai Erdő-Alapítvány finanszírozza, és legfőbb mondandója az, hogy az erdők „ellenőrzött fatermelő farmok". A gyerekek a favágás szakzsargonját tanulják, és a tananyag azon a szemléleten alapul, hogy az erdők pusztán csak a farost termelésére valók. Amikor a „tanulófa" készítőitől számonkérik, hogy miért ilyen szembeszökően egyoldalú képet festenek az erdőkről, akkor azzal védekeznek: az erdők valódi természete és az erdőirtás hátrányai túl bonyolultak lennének a gyerekeknek.
A programban a tarvágás vagy a monokultúrák alig kerülnek szóba. Hogyan lehetséges ez? A válasz kézenfekvő, hiszen a program finanszírozói bolygónk leghírhedtebb erdőirtói (Sierra Pacific, Weyer Haeuser és Pacific Plumber).
Ökológiai oktatás szükségeltetik
Eljött az ideje, hogy az ökológia tudományát még az érettségi előtt oktassák a diákoknak, hiszen ez a nemzedék kemény környezetvédelmi feladatokkal néz majd szembe. A fiataloknak jól kell ismerniük a természet törvényeit, az ökoszisztémák felépítését és korlátait, miként szabályozza az éghajlat a természeti közösségeket, és milyen törvények alapján alakítja bolygónk sorsát az energia. Ezekkel az ismeretekkel felfegyverkezve lesznek képesek az éghajlatváltozások, a fajok gyorsuló kipusztulása és a fogyasztás lehetséges korlátozásának elemzésére. Csak ökológiailag tájékozott fiatalok tudnak vitába szállni olyan gazdasági számításokkal, amelyek figyelmen kívül hagyják az energiatermelés valódi költségét, vagy a GNP (nemzeti össztermék) számításából kihagyják a környezet pusztulását.
John F Borowski http://www.CommonDreams.orgJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.