kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Erélyesebb fellépést a környezetvédelmi tárcától!

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sok más civil szervezettel egyetértésben az alábbi állásfoglalást tette közzé:

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Tisza mentén tevékenykedő partnerszervezetei megdöbbenéssel értesültek kormányzati forrásokból arról, hogy az idén márciusban hatályba lépett, motorcsónak korlátozással foglalkozó rendelet megváltoztatására készül a kormány.
Sajnos, amíg a pillanatnyi gazdasági érdekeiket szem előtt tartók véleménye messze hangzott és több országgyűlési képviselő meghallgatására és támogatására talált, addig a mienkéhez hasonló, a rendelet hatálybalépést üdvözlő álláspont nem kapott politikai megerősítést, holott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium együttműködő támogatását várta és igényelte volna.
Korábban az egyesület örömmel üdvözölte a kormányrendelet hatálybalépését, amely korlátozza a belső égésű motorral hajtott kishajók és csónakok üzemeltetését a Hortobágyi Nemzeti Park Tisza-tóra eső védett területein, a holtágakban és a maradványvizeken.
Meggyőződésünk szerint a korlátozás az ott élők és a horgászok érdekeit védi a határ nélküli kormányzati turizmusfejlesztési tervektől, hiszen ezáltal az idegenforgalom növekedésének ésszerű határokat szab, így valóban fenntartható módon segíti elő az ökológiai rehabilitációját a területnek, amelyet a fokozott idegenforgalmi igénybevétel támaszt. Ezáltal a rendelet a gazdasági fejlődés mellett végre érdemben figyelembe veszi a természet érdekeit is (ami nem nagy elvárás egy nemzeti parki területen), amely helyi erőforrásként az ott élők megélhetésének elsődleges feltétele.
Meggyőződésünk és nézeteink szerint a rendelkezés a part menti települések lakóinak és majdani utódainak érdekeit védi azzal, hogy elősegíti a természeti erőforrások megőrzését, melyekre hosszútávon támaszkodnak megélhetésükben. Most azonban megdöbbenve vettük tudomásul, hogy gazdasági lobby, az „ökoturizmus" álarcába bújtatott folytonos gazdasági növekedést célzó fenntarthatóság elveit mellőző nézetek mégis érvényesíteni tudják akaratukat, és kihasználva kapcsolataikat elérik a víztér védelmének háttérbe szorulását.
Ezúton tisztelettel kérjük a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium illetékeseit, hogy ne asszisztáljanak a fenntartható fejlődés elveit lábbal tipró gazdaságfejlesztési törekvések erősödéséhez, és partnerként nyilvánítsák ki véleményüket az egyesületünkéhez hasonló állásponttal, amely végre érdemben figyelembe veszi hazánk környezet- és természetvédelmi kötelezettségeit. Ezen elvek most az uniós csatlakozás küszöbén még inkább igényelnék, hogy az EU-s elvárásoknak, azon belül például az élőhely-védelmi irányelvnek, mind a Vízkeret Irányelvben megfogalmazottaknak megfelelően kezeljék természetes élővizeink ökológiai állapotára vonatkozó kötelezettségeinket, amelyeknek nem szabad politikai és helyi gazdasági érdekek áldozatául válniuk. Nyomatékosan kérjük a kormányzattól és elvárjuk szaktárcától, hogy a jelenlegi, márciusban hatályba lépett szabályozáson ne változtasson, és a megszorításokon ne enyhítsen. Ezt a kérésünket több hasonló élőhelyen alkalmazott európai tapasztalat is alátámasztja, valamint véleményünk szerint az esetleges rendeletváltoztatás alkotmányellenes is lenne, figyelembe véve, hogy a jogszabály lazítása ebben a formában csökkenti a természetvédelem jogszabállyal biztosított szintjét. Jelen álláspontunk érvényre juttatása, a víztér és az ott élők érdekében, figyelembe véve a tervezett lépés alkotmányellenességét, az esetleges jogszabály változtatást nem csak társadalmi fellépéssel, de az alkotmánybíróság megkeresésével is alá fogjuk támasztani.
Tiszafüred , 2003. április 25.
Az állásfoglalást többek között az alábbi szervezetek írták alá:
— Dráva Szövetség, Drávafok
— E-Misszió Természetvédelmi Egyesület, Nyíregyháza
— Herman Ottó Természetvédő Kör, Túrkeve
— Lanius Természetvédelmi Egyesület, Telekgerendás
— Levegő Munkacsoport, Budapest
— Magyar Környezetgazdaságtani Központ, Budapest
— Magyar Természetvédők Szövetsége, Budapest
— Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Szarvas
— Sárrét Természetvédelmi Szervezet, Dévaványa
— Zöld Akció Egyesület, Miskolc
Bővebb felvilágosítas:
Nimfea Természetvédelmi Egyesület,
5421 Túrkeve, Kenyérmezei u. 2/d.,
Pf: 33. telefon/fax: 56/361-505.,
e-posta: tom@nimfea.hu,JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.