kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Másodfokon is pert nyert a Dohányfüstmentes Egyesület

Az Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE) pert indított az egyik fővárosi bisztró Camel neonreklámja miatt, mert az álláspontja szerint ez sérti a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényt. A pert mind elsőfokon, mind másodfokon megnyerte.
Az alperes a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség volt, és a perben részt vett még a V. TABAC Sátoraljaújhelyi Dohánygyár Rt. mint alperesi beavatkozó.
A hatóság megállapította, hogy a dohányreklámot üzleten kívül nem szabad kihelyezni. Az eladás és bemutatás helye az üzleten belül van, az utcáról nem láthatóan. Nem lehet elhelyezni boltok, vendéglátóhelyek külső frontján, kirakatában, és üvegén a dohányáru elnevezésének, megjelölésének és árujelzőjének feltüntetésével a reklámot.
Az első fokú hatóság rámutatott arra, hogy az intézkedéssel össztársadalmi érdeket érvényesít. A jogsértéssel arányban állónak és elegendőnek találta a jogsértő magatartás további folytatásának megtiltását. A reklámozó részéről feltételezhető és elvárható az önkéntes jogkövető magatartás, és a jogsértés megszüntetése érdekében a szükséges intézkedés megtétele.
Az alperes fellebbezett. Álláspontja szerint tisztázni kell, hogy a konkrét esetben a dohányáruval kapcsolatban tiltott vagy megengedett tájékoztatási tevékenység valósult-e meg. Vizsgálni kell elhelyezését és a bemutatás tartalmának körülményeit.
A bíróság elfogadta a felperesnek azt az érvelését, hogy dohánytermék az üzlet jellegét, kialakítását figyelembe véve az egyéb termékektől elkülönítve, önálló polcon vagy az üzlethelyiség erre a célra elkülönített részén, vagy kizárólag dohánytermékek, illetőleg azok fogyasztásához kapcsolódó kiegészítő kellékek forgalmazására szolgáló önálló üzlethelyiségben hozható kereskedelmi forgalomba. Dohányáru eladási helyének kizárólag ez tekinthető. Az üzlet külső részén, az utcáról láthatóan dohányreklám nem helyezhető el. Egyértelmű, hogy a tárgybeli Camel neonreklám reklámnak minősül, már csak a kizárólagos márkajelzés megjelölése miatt is.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.