kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Parlagfűmentes Magyarországért

2003. március 13-án részt vettünk az „Irtjuk és kiszorítjuk: Tettek az allergia megszüntetése érdekében" című a Fidesz-MPP Egészségügyi és Környezetvédelmi Kabinetjének szervezésében megtartott konferencián.
A szervezők beszámoltak a „Parlagfűmentes Magyarországért" eseti parlamenti bizottság munkatervéről, a javasolt ösztönző módszerekről, a hatósági eszközökről. A Levegő Munkacsoport szakértője, Simon Gergely előadást tartott a levegőszennyezés és az allergének szoros kapcsolatáról. A hozzászólások során a civil szervezetek ismertették tapasztalataikat konkrét parlagfűgyűjtésekről, kaszálásokról, feltérképezésekről és egyéb módszerekről.
Egyelőre elvetették a parlagfű természetes ellenségeinek számító, de nálunk esetleg szintén újabb kockázatot jelentő idegen fajok, így a rozsdagomba betelepítésének gondolatát, mert az ilyenek alkalmazására vonatkozó vizsgálatok még igen kezdeti fázisban vannak. Az ösztönző módszerek között a meglévő ökoszisztémák megerősítése (erdőtelepítés stb.) is elhangzott.
(Az utóbbi megközelítésnek azért van létjogosultsága, mert, mint tudjuk, a parlagfű pionírnövény, tehát a elterjedését a parlagon hagyott, helyi ökoszisztémával nem rendelkező földterületek biztosítják. Ezek megszüntetése tudatos növénytelepítéssel visszaszoríthatja a parlagfüvet. Ez a módszer jobban figyelembe veszi a természet törvényeit, így eredményesebb lehet az eddigieknél — és a környezet- és természetvédő civil szervezetek számára sokkal vonzóbb lesz, mint csupán az irtás. — A Szerk.)

J. Halász Judit


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.