kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mire fordít Párizs négymilliárd eurót?

Négymilliárd euró, ebbõl egymilliárd a közlekedésre, vagyis több mint egymilliárd eurós befektetés minden évben - ez a beruházások költsége, amelyek véghezvitelére kötelezte el magát Bertrand Delanoë, a francia fõváros szocialista polgármestere mandátuma végéig, azaz 2007-ig. A „párizsi befektetési terv" ágazatonként részletezi az elkövetkezõ négy évben finanszírozandó beruházásokat.
Gyermekek
Közel 200 millió eurót fordítanak 3000 bölcsõdei és önkormányzati „gyermek-vigyázó" férõhely létesítésére, amelyet 1500 alapítványi intézményekben lévõ hellyel egészítenek ki. Három gyermekközpontot hoznak létre, hogy tájékoztassák a szülõket a különbözõ gyermekfelügyeleti lehetõségekrõl. Megnyílik az elsõ „gyermek-elhelyezési ügynökség", hogy elõsegítsék a családokon belüli gyermekfelügyeletet.
Iskolák és egyetemek
Az általános iskolák 105 millió eurót kapnak felújításra és az iskolai étkezés javítására. 86 milliót fordítanának a meglévõ középiskolák korszerûsítésére és 4 új létesítmény építésére. A város 35 milliót költ a „ZAC Paris"* területen lévõ egyetem fejlesztésére.
Fiatalok
Tíz ifjúsági központ nyílik a fiatalok számára. Létrehoznak egy ifjúsági szállót és egy turistaszálló központot is a Párizsba látogató fiatalok fogadására.
Sport
Közel 300 millió euróval a város megduplázza az elõzõ mandátum e célra szánt befektetéseit. Három új uszoda nyílik, és nyolc uszodát helyreállítanak. A jelenleg rosszul ellátott negyedekben több mint 10 sportcsarnok épül.
Kultúra
A kulturális befektetésekre 380 millió eurót szánnak. Két médiatár és két könyvtár épül meg. A felújított Képtárban filmmûvészeti könyvtár lát napvilágot. A nagy párizsi múzeumoknak 180 millió eurót nyújtanak. 110 millió euró ráfordításával három új, a kortárs mûvészeteknek szentelt létesítmény nyílik meg. Felújítják a Városi, a Körforgalmi, a Trois-Baudets színházat és a Louxor mozit. Egy kulturális létesítmény épül a Bélière kabaré mellett. 42 milliót fordítanak a Saint-Suplice templomra, a Saint-Jacques toronyra, a Köztársaság tér emlékmûvére, a katakombákra.

Közlekedés
Közel 250 milliós befektetést igényel a villamosvonal létrehozása a Maréchaux körúton. A Delanë által a választási kampány alatt ígért 200 kilométer buszsávból 150 kilométer létrehozása 95 millió euróba fog kerülni. (50 kilométer hosszan már kiépítették az új buszsávokat, ami nem az utak egyszerû lefestését jelenti, hanem az egyéb forgalomtól fizikailag is védett sávot. _ A szerk. megj.) Egy 22 millió eurós összeg 2007-ig 150 km kerékpárút építését teszi lehetõvé, továbbá minden évben 1500 kerékpártároló és 750 „lehorgonyzó" (ahová a kerékpárt oda lehet kötni) létrehozását. A külsõ körutat négy helyen lefedik, és zöldterületet alakítanak ki rajta. Öt nagy sugárutat „emberbarát térséggé" alakítanak át, továbbá 15 „zöld negyedet" hoznak létre. (Ez utóbbi erõsen forgalomcsillapított, lakó-pihenõövezet-szerû negyedet jelent, csak éppen párizsi bérházakkal és a város szívében. _ A szerk. megj.)
Lakás
Évenként 3500 szociális lakás építését tûzték ki célul, amelybõl 3000 a diákok részére készülne. Ezen kívül körülbelül 700 épületet újítanak fel.
Zöldterületek
Minden évben 30 hektár zöldterületet létesítenek körülbelül 40 millió eurós befektetéssel. Új kerteket hoznak létre számos helyen. Nyolcezer fát ültetnek el.
Tisztaság
Az utcai hulladékgyûjtõk száma 14 ezerrõl 31 ezerre emelkedik, míg 200 konténeres hulladékgyûjtõt kicserélnek. Létrehoznak egy hulladék-válogató központot, és a négy meglévõ mellett további 9 mini szemétlerakóhelyet létesítenek. Ez összesen 85 millió euróba kerül négy év alatt.
Mozgássérültek
A párizsi közterületeken több mint 5 millió euróért kezdenek el akadálymentesítési munkálatokat. Iskolákat, gimnáziumokat és egyetemeket, továbbá városházákat, sport- és kulturális központokat is elérhetõvé tesznek majd mindenki számára.
Szegénység
A nehéz helyzetben lévõ emberek ellátása javul majd a fõbb elsõsegélyközpontok „emberibbé válási" tervével és két új befogadóhely létrehozásával. Két új szociális étkezdét és két új, az állam és a régió által finanszírozott jogi tanácsadót nyitnak meg. Három beilleszkedést segítõ létesítmény adódik hozzá a már nyolc meglévõhöz.
Egészség
Körülbelül 8,7 millió eurót szánnak egy „mindenki számára elérhetõ" egészségpolitika kifejlesztésére.
Idősek
Kis, könnyen elérhetõ intézmények teszik majd lehetõvé az idõs személyek családjukkal együtt történõ nappali vagy ideiglenes fogadását. Több mint 45 millió eurót fordítanak az „egészségi otthonok" kényelmének javítására. A tervek szerint három ilyen tipusú új létesítmény nyitja meg kapuit.
Gazdasági fejlődés
Egy központot létesítenek kézmûvesek és fiatal alkotók, valamint évente két „inkubátort" kezdõ vállalatok számára.
Városmegújulás
Összesen 100 millió eurót fordítanak majd a leromlott városrészek újjáélesztésére, 16 milliót négy városkapu helyrehozatalára, és 17 milliót a nehéz helyzetben lévõ kerületek leromlott eszközeinek és utcáinak felújítására.
Telekvásárlás
180 millió eurót költenek szociális lakások építésére, zöldfelületek és új közterületek létrehozására. (Az említett beruházások mind a kétmillió lakosú, de Budapestnél ötször kisebb területû tényleges Párizsban történnek, nem pedig a 10 millió lakosú, Budapestnél sokkal nagyobb területû párizsi agglomerációban, az Ile-de-France-ban. - A szerk. megj.)
Christophe de Chenay
http://www.lemonde.fr/article/0,5987,3228—326340-,00.html
Fordította: Madarassy Judit
*ZAC: zone d’aménagement concerté, vagyis összehangolt fejlesztési zóna
A részletes, hivatalos költségvetési terv megtalálható a párizsi városháza honlapján: http://www.mairie20.paris.fr/FR/La_Mairie/PIP/chiffres.htm



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.