kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ki szép, ki jó


Volt a kisiskolás olvasókönyvünkben egy novella a lányos háznál udvarolgató legényről, aki végül nem a kacér csinoskát, hanem a csöndes szorgalmasat választotta, mert egy életre a jóság nagyobb érték, mint a szépség. Ez a tanmese jut mostanában az eszembe, amikor a piacon a befőzni valóért megyek. Szinte fillérekért lehet kapni apró paradicsomot, fehér húsú őszibarackot, almánál alig nagyobb sárgadinnyét. Szívszorító látni, hogy mit tett az aszály egyes helyeken a növényeinkkel. Az eladók is röstelkedve, csöndben állnak a szemre nem túl vonzó portékájuk mellett. Legelőször csak egy keveset vettem az apróból, otthon azonban rájöttem, hogy egészen különlegesen zamatosak, rég nem érzett ízeket juttatnak az eszembe.
Ugyanakkor az egyformán nagy, hibátlan kinézetű gyümölcs árát nem az én pénztárcámhoz igazították. Legfeljebb egy-egy szemet vehetnék belőlük minden családtagnak. (Gyerekkoromban nagyon elcsodálkoztam azon, hogy az irigyelt NSZK-ban, a magas életszínvonal mellett, nem kilóra, hanem darabra veszik a gyümölcsöt.) Az import szaporítóanyag, a bőséges öntözés és a nagymennyiségű (kozmetikai céllal felhasznált) vegyszer miatt megdrágult, egységes kinézetű, „első osztályú” gyümölcs íze éppen olyan, mintha valamelyik EU-s állam hipermarketjében vásároltam volna.
Nemrég egy dél-dunántúli városkában jártam. Több tucat ruhaüzlet ajtajában ott ásítoztak az eladólányok. A piactéren kézműves sátrak álltak, lehangoló kínálattal. Végre rábukkantam egy aprócska zöldségesboltra. Kutat vagy vízcsapot azonban csak újabb keresgélés után, egy illemhelyen találtam.
Sokan panaszkodnak, hogy fán marad a gyümölcs, nem érdemes leszedni. Városokban viszont nyáron is sokan tablettákat esznek természetes vitaminok helyett. Konzervjeink, üdítőitalaink többsége szinte csak adalékanyagokat tartalmaz. (A fejlett Nyugaton egy átlagpolgár hetente egy kilogramm olyan adalékanyagot eszik meg, amelyet a jelenlegi feldolgozó és kereskedelmi technológiák kedvéért tesznek élelmiszereinkbe.) A fogadások, éttermek, iskolai menzák, ifjúsági fesztiválok választéka alapján aligha hinnénk el, hogy Magyarország zöldség-gyümölcsben kiváló adottságokkal rendelkezik.
Tudom, hogy nagyon sok döntéshozó és mezőgazdasági szakember az egyenletes méretű, fajtájú, kozmetikázott gyümölcsök és zöldségek nagy mennyiségű termesztésében látja az egyedüli lehetőségét annak, hogy a mezőgazdaságunk jövedelmezővé váljon. Ezeket lehet hosszan tárolni, gond nélkül messzire szállítani, csak az ilyen fajtákat veszik át az importőrök és a meglevő kereskedelmi láncok stb. Én azonban arra biztatnék mindenkit, hogy gondoljuk újra, vajon nem az egyedülálló adottságainkat, a különleges íz-, illat- és fajtagazdagságot kellene inkább piacra segíteni a jelenleginél sokkal nagyobb kreativitással, ágazati összefogással a sokat emlegetett versenyképességünk érdekében. Nem szeretném, ha néhány év múlva, gazdag nyugati szomszédainkhoz hasonlóan, sokszáz kilométert kellene utaznom ahhoz, hogy ízes gyümölcsöt ehessek.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.