kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport hírei

Rendezési tervekről
Október 17-i ülésünket kivételesen a Budapest VII. kerület, Károly körút 3/a. szám alatti irodánkban tartottuk. „Irodaszentelő” jellegű, hangulatos ülés volt. A dokumentációk helyben való elérhetősége lehetőséget adott arra, hogy az egyes témákban érdekelt tagszervezeteink és vendégeink számára szemléltető ismertetést is szolgáltassunk. Így szóltunk például a XIII. kerületi, Duna – Rákos patak – Váci út – Dráva utca közötti részre készült vezértervről, mellyel kapcsolatban megkérdeztük tagszervezeteink és a velünk együttműködő helyi szervezet véleményét. Mivel a kerületi önkormányzat lakossági fórumot is tartott a vezértervről, az azon részt vevők beszámoltak az ott elhangzottakról. A Vizafogó-Védegylet Egyesület már korábban megküldte a fórum általuk készített emlékeztetőjét. A terv lényege, hogy a Duna árvízvédelmi védvonalát, mely jelenleg a Népfürdő utca, áthelyezik a rakpartra, ahol kiépítenék a rakparti út északi folytatását. Ezáltal beépíthetővé válik az eddig „rendezetlennek” minősített zöldterület. A Népfürdő utca forgalmának csökkentési szándékát ez sikeresen ellensúlyozná… Szerepelnek ugyan a tervben szép zöldterület-fejlesztési elképzelések, célok is, de például a Dagály strand déli részének két hektárnyi ősfás ligetét az Árpád híd lehajtójának „kifordításával” zárványként leválasztva, elvágnák a strandtól, ami elértéktelenítené és forgalmas utak közé zárná a strandot, és ellehetetlenítené a forgalmas lehajtóval leválasztott csodálatos zöldterület gondozását.
A vezérterv nem veti el a hídfő két oldalára elgondolt magasházak tervét, amely tervek ellen egyik tagszervezetünk, a BATÁR Egyesület – velünk együtt – szívósan küzdött.
A Levegő Munkacsoport kérése alapján megkapta a kerületi Polgármesteri Hivatal főépítészi irodájától a Vezértervet, és véleményezni fogja a XIII. kerületi főépítész felé.
Az ülésen beszéltük meg azt is, hogy a XII. kerületi Szabályozási Terv (KSZT) módosításával kapcsolatban – melynek véleményezési eljárásában felkérés alapján veszünk részt – a helyi tagszervezeteink és tagjaink területük részletes ismerete alapján előre közlik észrevételeiket, javaslataikat. (Ezeket mind a XII. kerületi KSZT, mind a XIII. kerületi vezérterv vonatkozásában még októberben meg is kaptuk aktivistáinktól, munkájukat ezúton köszönjük. A Levegő Munkacsoport mindkét ügyben beadta kidolgozott véleményezését.)
Zöld vonal a parlagfű-mentesítésért
J. Halász Judit, aki az Országgyűlés Parlagfű Bizottságának külső szakértőjeként tevékenykedik, beszámolt a bizottság döntéseiről. A bizottság munkáját több civil szervezet kísérte figyelemmel. Jelentős haladásként értékelte, hogy a „Parlagfűmentes Magyarországért” Egyesület zöld telefonvonalat kapott. Az ülés résztvevői kifejtették azt a véleményüket, hogy az idegen fajok elterjedése mindenütt problémát okoz, ezért nem lehet a kártevőiket is betelepíteni. Arról sem szabad azonban megfeledkezni, hogy – mint dr. Müller Mária, a Levegő Munkacsoport korán elhunyt szakértője annak idején vizsgálatai alapján megállapította – a pollent a légszennyezés teszi agresszívvá.
J. Halász Judit elmondta, hogy az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága figyelemmel kíséri az erdőtelepítéseket is. Ez a miniszterelnök programjában is szerepel.
Nemzeti Civil Alap
Hajtman Ágnes tájékoztatta az ülésen megjelenteket, hogy a Nemzeti Civil Alap (NCA) évi 6–7 milliárd Ft támogatást jelent a civil szervezeteknek. A következő évtől igényelhetők a támogatások. A Levegő Munkacsoport javasolja valamennyi bejegyzett országos és megyei tagszervezetének, hogy jelentkezzen be az NCA választási eljárásba. Ehhez megadjuk a segítséget. Ezen kívül Hajtman Ágnes beszámolt a civil érdekképviseleti tevékenységéről is.
Elkerítő M0-s
Az M0-s autóút északi hídjának és nyugati szektorának terveivel kapcsolatban megbeszélést tartottunk a Levegő Munkacsoport irodájában október 22-én. A fejlemények értékelése alapján elhatároztuk, hogy az érintett környezetvédő szervezetek bejelentkeznek a 2-es úttól a 11-es útig tartó szakasz építési engedélyezési eljárásába, miután a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség hiteles másolatban rendelkezésünkre bocsátotta az Engedélyezési Terv környezetvédelmi fejezetét. Ezen túlmenően az érintett szervezetek közös állásfoglalást adnak ki és levelet intéznek Csillag István gazdasági és közlekedési és gazdasági miniszterhez, melyben taglalják a tervezett létesítmény északi hídja, északnyugati, valamint nyugati szakasza megvalósulása esetén létrejövő káros következményeket. Ezeknek a szakaszoknak a megvalósítása közlekedési szempontból nem indokolható, mivel a jelentős európai tranzitfolyosók összekötésében nem játszanának szerepet. Az M0-s tervezett északi hídja a főváros legfontosabb vízbázisa fölött, természetvédelmi területen vezetne, havária esetén ezeket veszélyeztetve. Pesti oldali hídfője a homoktövis természetvédelmi területet károsítaná, Budakalászra érve pedig a nagy kiterjedésű parti üdülőterület mellett haladna. A hegyek karéja által alkotott katlanban elhelyezkedő Békásmegyer, Békásmegyer-Ófalu és Csillaghegy mintegy 45 ezer lakosát kerítené be az észak-nyugati M0-s szakasz. Üröm és Pilisborosjenő önkormányzata, valamint a Budai hegyvidék környezetvédő társadalmi szervezetei egyaránt azon a véleményen vannak, hogy meg kell akadályozni az M0-s elkerülő útnak a budai hegyeken keresztül való bezárását. Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy a társadalmi szervezetek az M0-s keleti szektorának megvalósítását csakis a gödöllői átkötés nyomvonalán tartják megengedhetőnek, a lakott területeket közelről érintő tervekkel ellentétben.
Megmentett fák
A Lélegzet augusztus-szeptemberi számában megjelent, „A FA története” című cikkünk alanya, az aluljáró-építés miatt veszélyeztetett, XI. kerületi Október 23-a utca és Fehérvári út sarkán álló hatalmas platán a FŐKERT Rt. És a Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft. szakembereinek gondoskodásának köszönhetően magához tért, levelei szeptember közepén már újra szép friss zölden virultak.
Tavaly XII. kerületi aktivistánk kérésére szintén a FŐKERT Rt. szakemberei mentették meg a Moszkva tér 21. számú ház kertjében lévő, 70 éves gyönyörű juharfát, megfiatalító ápolással.

Schnier Mária


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.