kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Rozsdafarok


A múlt évben elhatároztuk, hogy búcsút intünk a fővárosnak. Okokat az olvasók számára nem kell sorolnom, többségünknek inkább a miből a kérdés. Hosszas felderítő munka után Biatorbágy üdülőterületén találtunk megfizethető, de átalakításra szoruló hétvégi házat. Az ugrásnyira levő természetvédelmi terület hosszú távra garantálta a természeteshez közeli állapotok fennmaradását, hogy sokáig csodálhassuk a sokszínű állat- és növényvilágot.
Az átalakítási munkákat májusban kezdtük, és egy időre sátorba kellett költöznünk. Egy héten keresztül nem dolgoztak a munkások a házon, de erre a rövid időre nem költöztünk vissza. Néhány nap múlva zajos vendégjárásra figyeltünk fel házikónkban, és időről időre kismadarak rebbentek fel, ha a házban jártunk. Az énekesmadarak ezidőtájt kerestek fészkelőhelyet, de eleinte nem gyanakodtunk. Pár nap után ideges madárkáink viselkedésében valamiféle figyelemelterelést fedeztünk fel. Hamarosan a magyarázat is érkezett, miután a konyhapolcról leemelve a vágódeszkát, a kis kerti rozsdafarkú rémült verdeséssel hagyta nekem „prédául” a fészekalját. Izgulva figyeltük, hogy visszatér-e. Mivel eszem ágában nem volt a fészekhez nyúlni, a kismadár nem hagyta el tojásait. Örömünk azonban nem volt felhőtlen, mivel az átalakítás a konyhában folytatódott volna tovább. Tanácstalanul felhívtam a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodáját, hogy a fészekaljat hogyan és hová tudnánk költöztetni anélkül, hogy társbérlőink ne tudnák felnevelni fiókáikat. A válaszból megtudtuk, hogy a fészekalj a fiókák kirepüléséig, mintegy két hónapig védett természeti érték, így nem volt helye a munkások további okoskodásának sem. A munkálatokat átszerveztük és a madarakat ritkán, de ellenőriztük. Augusztusban, néhány hét távollét után visszatérve már nem hallottuk a csipogást. Óvatosan megmozdítva a vágódeszkát, már csak az üres fészket találtuk. Jó lelkiismerettel, örömmel láttunk neki a felújításnak a konyhában.
Lakó Sándor



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.