kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az első hó

– Leesett az első hóóóó!
Döme kutya nagyot ugrott a hókupacba. Eddig még csak hallomásból ismerte a havat, hiszen az idén nyáron született, de rögtön tudta, hogy erről beszéltek neki az idősebbek. Gyönyörű volt, hideg és puha, de vízként olvadt szét a szájában, amikor bekapott belőle egy darabot.
– Gyere, Döme, menjünk sétálni! – hívta Nóri, a gazdája. Több se kellett Dömének, már a kapuban várta a kislányt, nagy farkcsóválva.
A járdáról már elsöpörték a havat. Ahogy bandukoltak, Döme valami égető érzésre lett figyelmes a lábán.
– Marja a só a lábadat? – csipogta egy veréb az útszéli fa ágán. – Bizony, nekünk, mezítlábasoknak nem jó ilyenkor a járdán menni.
– Jó nektek, ti el tudtok menni! Nekem viszont a sós hólé odafolyik a gyökeremhez, és bekerül a szervezetembe, akár akarom, akár nem! – sóhajtott a juharfa.
Döme nem válaszolt semmit, csak lement a járdáról, és inkább a járda melletti, hóval belepett füves sávban trappolt tovább.
– Apa, nézd, milyen lett a cipőm! – mutatta Nóri a cipőjére kirakódott fehér réteget.
– Úgy látom, a szomszédaink már elkezdték szórni a járdát! Pedig ebből még biztosan nem lenne jég. Tudod, amikor attól félnek az emberek, hogy a megolvadt hó eljegesedik és csúszni fog a járda, sót szórnak ki. A sótól könnyebben elolvad a hó, de tönkreteszi a cipőt, és a növényeket is. Nagyon sokat árt az útmenti fáknak, bokroknak, sokszor elszáradnak a sok só miatt. És nézd, Döme is fájlalja a lábát. Gyorsan lemosom, és teszünk rá valami krémet.

– Miért baj a jég? Én szeretem a jeget!
– Te igen, de ha az idős nénik és bácsik elesnek, nagy bajuk származhat belőle. Nézd csak azt a fiatal nénit a babával a karjában! Ha ő elesne, nagyon megütné magát a baba, az is nagy baj lenne!
– Mást nem lehet tenni, hogy ne csússzon a járda? – kérdezte Nóri.
– De igen! Először is alaposan elkotrom a havat, sokszor már ez is elég. Ahol nem lehet teljesen elkotorni, oda egy kis salakot szoktam szórni. A salak rücskös, és benyomódik a jeges hóba, így nem tudnak elcsúszni rajta az emberek. Fűrészport is szórhatunk ki, az is meggátolja a csúszást.
– Meg kell mondani a szomszédoknak is, hogy inkább salakot vagy fűrészport használjanak! A fákért meg a bokrokért, na és Döme kutya puha lábacskáiért is!
– Rendben! Készíts egy plakátot, én pedig fénymásolni fogom, azután kirakjuk a boltokba meg az iskoládba, meg még ahova lehet!
El is készült a plakát, és együtt ragasztgatta ki őket apa és lánya.
A környező fák elégedetten bólogattak, és remélték, hogy az idén a sok jó hólevet só nélkül szívhatják majd magukba.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.