kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
KÖNYVAJÁNLÓ

Tisza-völgyi tájváltozások

„Szegény Tisza! eddig kénye kedve szerint kalandozta be a világot, mint valami féktelen szilaj csikó; most pedig zablát vetnek a szájába, hámba fogják, és ballaghat majd szépen a kerékvágásban. Így teszi az élet a lángészt filiszterré.” – idézi Fejér László, a Vízügyi Múzeum igazgatója, a kötet egyik szerzője Petőfit.
Az Alföldkutatásért Alapítvány kiadványa 12 szakember írását foglalja egybe. A történész, a biológus, az építőmérnök, a mezőgazdász, az erdőmérnök és a földrajztudós szemével láttatja velünk a Tisza-völgy tájváltozásait a Tisza szabályozásának kezdetétől napjainkig. Árvizek, belvizek, aszály és elsivatagosodás fenyegeti a Tisza és mellékfolyói által érintett tízezer négyzetkilométernyi területet. Nem csak a folyók megzabolására irányuló két évszázados küzdelmet és a közben bekövetkező talaj- és tájváltozásokat ismerhetjük meg neves szerzők tollából. „Az erdők, fásítások aszály- és belvízhatást mérsékelő szerepe”, „Árvízvédelem és gazdálkodás” című írásokból a jövőre is kapunk ajánlást. A kötetet Kabai László karcagi festőművész tájhoz kötödő színes akvarelljei illusztrálják.
Gera Pál: Élőhelyek és vidravédelem

Egy állatfaj védelme szorosan összefügg élőhelyének védelmével – ez a gondolat tükröződik vissza a könyvben, amelyben a szerző megosztja az olvasóval a vidra-élőhelyek kutatásainak eredményeit. A szerző felvázolja a védelemmel kapcsolatos elképzeléseit, melyek szerint nem csupán a vidrák már létező lakóhelyeit kell megóvni azoktól a változásoktól, amelyek miatt az állatok kénytelenek lennének elvándorolni, hanem lehetőség szerint új élőhelyeket is kellene létesíteni számukra.
A könyv beszerezhető:
Alapítvány a Vidrákért
1156 Budapest,
Nyírpalota út 60.
Telefon: 06 30 258-3637



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.