kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Történetek a szabad piacról

Marmelád

Egy osztrák vendéglős, szembeszegülve a zord európai uniós szabályokkal, marmelád néven árulja saját baracklekvárját, arra hivatkozva, hogy így hívta azt már a dédmamája is. Az EU bürokrácia viszont csak a citrusfélékből készült lekvárokat engedné így nevezni, és büntetéssel fenyegeti a renitens országot. „Vessen magára Ausztria – mondják odafönn Brüsszelben –, hogy nem kérelmezte a kiadott határidőn belül a sárgabaracklekvárra a marmelád elnevezést. Utólag ezt már nem lehet kérni.”
Lehet, hogy egyes lekvártermelőknek érdekében áll a marmelád név kizárólagos használata, de egy több száz éves hagyományos elnevezést kitúrni adminisztrációs eszközökkel inkább protekcionista, mint szabad piaci hozzáállásra vall. Meg azután hol van a híres szubszidiaritás elve, ha már a házias ételek elnevezését is Brüsszelből kívánják meghatározni?
Tekila

A másik történet, az egyensúly kedvéért, a tengeren túlról érkezett. Mexikó nemzeti italát, a tekilát (tequila) egyre jobban megkedvelték az Egyesült Államokban. Eleinte mindenki örült, a gyártók, az exportőrök és az amerikai kereskedők is. Most azonban, hogy a foglalkoztatás egyre súlyosabban esik latba a kormánypolitikák megítélésénél, mindkét ország szeretné, ha nála palackoznák ezt a híres nedűt. Mexikó, piackonform módon, az eredetvédelemre hivatkozik. Ugyanakkor az Egyesült Államok is igényt tart a kiszerelés jogára. Rádöbbent, hogy elhibázott lépés volt a korábbi évtizedekben a feldolgozóiparának nagy részét az olcsó munkaerőt kínáló harmadik világba telepíteni. Most törik a fejüket azon, hogyan lehetne a palackozási igényt WTO-konform módon megfogalmazni.
Az első történet ékes példája annak, hogy miközben a szabadpiac szentsége és sérthetetlensége nevében hirdetik az áruk és egyebek szabad áramlását az EU-ban, valójában ma is virágzik a protekcionizmus. Informális beszélgetések alkalmával az EU jelenlegi tagországaiból többen abbeli reményüket fejezték ki, hogy az új belépők, akiknek sokkal több tapasztalatuk van a „Nagy Testvérről”, majd sikeresebben fékezik a brüsszeli bürokrácia túlkapásait. Magam inkább abban reménykedem, hogy a regionalizmus (vagyis nem az EU-tagországok felülről való irányítása, hanem az összetartozó, azonos érdekű területek önigazgatása) fogja segíteni a hasznos rendeletek bevezetését és az ostobák kiszűrését.
A másik történet még sokkal kirívóbb változatával nemegyszer találkozhatunk idehaza is. Hány olyan termékünk van, amelynek alapanyagát tőlünk olcsón felvásárolják, majd „kiszerelés”, esetleg némi feldolgozás után drágán visszahozzák!

B.E.


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.