kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Bush elhintett morzsái az amerikai zöldeknek

A tavalyihoz képest várhatóan 7,3 százalékkal fog emelkedni idén az alternatív üzemanyaggal működő gépjárművek száma az Egyesült Államokban – adta hírül az amerikai kormány.
A tavalyi 510 ezerrel szemben idén összesen 548 ezer olyan gépjármű fut majd az utakon, amelyek földgázzal, növényből előállított etanollal, villamos energiával, illetve cseppfolyósított olajgázzal üzemelnek. Az idei évre jelzett növekedés elmarad a 2002 és 2003 közötti időszakban számított 8,3 százaléktól – közölte az Energiaügyi Minisztérium elemzési részlege. A minisztérium adatai nem tartalmazzák az áram és a hagyományos benzin üzemanyag ötvözetével működő hibrid gépjárművek számát. A Bush-kormány több mint 1 milliárd dollárral akarja támogatni a környezetet nem szennyező, hidrogénnel működő gépkocsik és teherautók kifejlesztését célzó kutatásokat. Ezek a járművek talán 2020 körül juthatnak el megfizethető áron a fogyasztókhoz, mivel a politikai lobbi és az iraki olajmezők „ajándéka” nem ösztönöz a gyorsabb tempóra.

Az Egyesült Államokban egyébként 140 millió személygépkocsi fut az utakon. Ehhez képest az alternatív üzemanyaggal futó járművek száma elenyésző.
Az alternatív üzemanyagok használata csupán a járművek közvetlen környezetében kíméli a környezetet, mert a szennyezés máshol jelenik meg (például a villamos erőművekben), tehát a környezet állapota összességében nem javul. (A szerk.)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.