kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mátrabércre fel!

„Én szeretek vonatozni …” – hallom a mondatfoszlányt a mellettem ülő hátizsákos ifjak egyikétől. Á, Pista mindig csak autóval jár, nem is tudja, milyen az élet...” – teszik a csípős megjegyzést a távolmaradt társukra. Nem vallanak a mai átlag fiatalokra ezek a kijelentések. Minthogy nem is átlagifjakról van most szó, hanem a Mátrabérc túrára igyekvő elszánt bakancsosokról. Ez a túra „nem semmi” a maga 54 kilométerével és 2000 méteres szintkülönbségével, Sirok vasútállomástól Szurdokpüspöki vasútállomásig. A legnépszerűbb magyar teljesítménytúra, a résztvevők létszáma mindig eléri az ezer főt.
Kál-Kápolna, átszállás a kis piros vonatba. Szerencsére benn áll, minek akkor ez a nagy izgalom? A srácok tudják, amit én még nem. Egyetlen, 40 főre méretezett Bz motorkocsiba 170 embernek kell felpréselődni!
„Hétközben csak néhány utas lézeng a vonaton, Sirokon szinte alig van felszálló” – mondja a polgármester a másnap reggeli vasúti fórumon. Közben csodálattal nézi a bércek meghódítására induló tömeget. Kora hajnalban még vagy féltucatnyi különbusz hozta az embereket Budapestről. Pedig érdemes már pénteken lejönni. A falu fekvése, környezete gyönyörű, a természetjárók paradicsoma. A siroki vár jelenlegi állapotában is impozáns, de további feltárást, állagmegóvást terveznek. Falusi vendégházaknál és az önkormányzat által működtetett panzióban már 1500 forintért van kellemes szálláshely. Vendéglőjük is kiváló, a turisták pénztárcájának is kibírható. (A „Mátrabérc” estéjén rendesen meg is szálljuk, de a két tulajdonos-felszolgáló hölgy állja a sarat. )
Feldebrő–Verpelét–Sirok–Recsk–Parád. Igazi kuriózumok. Szinte kötelező osztálykirándulási helyszínek az alföldi kisiskolások számára. A 170 fős napi utasszám tehát nem csak egyszeri álom. A vasúti turizmus a témája a bakancsos fórumnak is. A polgármester is abban bízik, hogy a turistaforgalom érdekében megtartja a MÁV a vonalat.
Siroknak feljövőben van az idegenforgalma, ám a vasúti turizmust ösztönző programra, kiadványra azonban nem gondoltak. A Magyar Közlekedési Klub a lehetséges eszközeivel próbál segíteni. Meg is egyeztünk, hogy együttműködünk egy olyan kiadvány megjelentetésében, amelyben a térség vasútvonalai fel vannak tüntetve. S amíg a kiadvány elkészül, addig is ajánlom e páratlan szépségű vasútvonalat és az innen induló turistaösvényeket.

Somodi Mária


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.