kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Adrian Dascalu aranya

„Verespatak a királynő a sakktáblán, ha elesik, utána sokkal könnyebb győzni”, mondta egy helyi lakos a filmben, majd így folytatta: „utána Szarvaspatak, Bucsony, Aranyosbánya, Zalatna, Rudabánya következik. Az Erdélyi Szigethegység háborítatlan szépségű vidékén már elkezdődött a pusztítás. Kérdés, lehet-e megálljt mondani?”
Kocsis Tibor filmje erről a reményről szól, hogy igen, meg lehet még állítani a pusztulást-pusztítást. Lehet még Verespatakon újra akkora piac, hogy eltévednek a kisgyerekek. Szarvaspatakon már nem, ott már semmi se lesz, mert a házakat földig rombolták. Engedély nélkül, annak biztos tudatában, hogy az engedély megjön. Úgyis megjön. Volt már ilyen, sokszor, máskor, minálunk is, emlékszünk, ugye?
Adrian Dascalu, a kanadai bányavállalat, az RMGC vezető képviselője nyugodt arccal néz a kamerába, és mondja a szemünkbe: „ismétlem, semmilyen rombolás nem lesz.” A rombolás pedig már javában tart.
A helyi emberek összefogása páratlan. Tényleg minden követ megmozgattak, még az Európa Parlament képviselői delegációját is elhívták... akik aztán nagy okosan megállapították, hogy meg kell vizsgálni, hogyan lehet majd helyreállítani a területet, a bányanyitás után. Helyreállítani ott, ahol 180 méter magas lesz a tározó gátja, ahol szennyes lé alatt pihen a terület? Mit lehetne ott helyére állítani, ha eltűnt minden?
Verespatak a királynő a környéken, de egyedül megmenteni nem érdemes, az egész környéket kellene megszabadítani az átoktól, az „arany átkától”. Verespatakon kilenc temető van, a nyugalmat az élők is megérdemelnék végre.


Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.