kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Naplótöredék a floridai hurrikánról

Sok barátom kérte, hogy számoljak be a hurrikánról. Ne haragudjatok a gépelési hibákért. Áramunk nincs, ezért csak a zseb-topon (miniatűr számítógép – a szerk.) írok, ami elég nehézkes az aprócska billentyűzet miatt.

Nem sokkal dél előtt felhívtam Chicagóban élő öcsémet, hogy gratuláljak a születésnapján. Nem volt otthon, de egy óra múlva visszahívott, és a férjemmel beszélgetett a hurrikánról. Mint mondta, épp mutatja a tv, hogy a hurrikán felénk tart, északra. Mi abszolúte nem ezt vártuk! 1940 óta nem haladt át teljes erejű hurrikán Floridának ezen a részén. Mi északi irányban, középen helyezkedünk el, és a hurrikánok általában elvesztik az erejüket és sebességüket a szárazföld belseje felé haladva, jóval azelőtt, hogy hozzánk elérnének. De ez a mostani teljes erejével tartott felénk lassú, de állandó sebességgel.
Nem sokkal azután, hogy letettük a kagylót, és megnéztük mi is a híreket, rákezdett. Sűrű eső és erős szélroham kerekedett, ahogy a hurrikán cirkulált körülöttünk. Azonban óránként elcsendesedett, és volt egy-egy órányi nyugalmunk a támadások között, bár az ég sohasem tisztult ki. Aztán a nyugalmi időszakok egyre rövidebbekké váltak, míg a végén elmaradtak, és egyfolytában üvöltött a szél és ömlött az eső.
Először az Internet összekötetés szűnt meg koradélután, majd nem sokkal később az áram is. Így a hírekhez bekapcsoltuk az elemes rádiót, és az internethez a kis zseb-topot.

Nem sok mindent lehet csinálni ilyen körülmények között. Tegnap délben még meleget ehettünk, épp azelőtt, hogy megszűnt az áram, de azóta kekszen, sajton és némi gyümölcsön élünk. Ma viszont vallási ünnepünk a Janmasthami tiszteletére úgyis böjtölünk.
Időről időre megpróbálunk olvasni valamit, de noha a nappal kellős közepén vagyunk, nagyon sötét van. Ezenkívül énekelünk, és kinézünk az ablakon, hogy a fáknak is mondjunk néhány bátorító szót, ismét csak énekelünk, vagy a híreket hallgatjuk.
Időnként a távolból halljuk, ahogy fölrobban egy-egy transzformátorház, és persze a rendőrök és mentők folyamatos szirénázását. És a hatalmas ágak zaját is szinte megszakítások nélkül halljuk, amint rázuhannak valamire.
Kijárási tilalom volt tegnap este nyolctól ma reggelig. Senki sem tudott kimenni az utcára. Alachua megyét és a szomszédos megyéket is mind katasztrófa sújtotta területekké nyilvánították, mert a hurrikán gyökerestül csavarja ki a fákat, elárasztja a területeket és rommá töri a házakat. Történt már néhány haláleset is, de senki sem tudja a pontos számokat. Éjjel nem sokat aludtunk. Amikor azt hinnéd, hogy a vihar hangosabb már nem lehetne, kétszer olyan hangossá válik. Ez az egyik legfélelmetesebb: a HANG. A szél és a kitört fák hangja.

Amikor dél felé az eső egy kicsit csöndesedett, elhatároztuk, hogy körbeautózunk, megnézzük a többi házat. Ahogy mentünk, egészen sokkoló volt látni a pusztítást. Főleg a kidőlt fák miatt összetört autókat, házakat, eltorlaszolt utakat, leszakított elektromos vezetékeket. Gainesville nagyon-nagyon hasonlít egy őserdőre. Most a földön a túlfolyt szennyvíz csordogált. Néhány ember a károkat vizsgálgatta. Mások láncfűrésszel próbálták feldarabolni a veszélyesen kidőlt fákat, noha mindannyiuknak időről-időre menedéket kellett keresni, amikor a szél meg az eső annyira fölerősödött.
A szél sebessége még mindig 75 mérföld (120 kilométer) óránként, és az eső is szakad, de annyira nyugtalan vagyok, hogy elindulok gyalog körülnézni. Egyik szomszédunknak egy hatalmas fenyőfa fekszik az autóján, a másiknak egy tölgyfa vágta félbe a házát, a harmadik udvarára egy akkora fa esett keresztbe, hogy teljesen eltakarja a házát. Amikor éppen visszafordultam, megfagyott bennem a vér: egy fát kettévágott éppen a vihar, és az orrom előtt zuhant a földre. Továbbra sem jó ötlet elhagyni a házat.

Ez már a harmadik hurrikán, amelyik egy hónapon belül végigszánt rajtunk. Kétmillió embert kellett kitelepíteni az előző kettő miatt, és továbbra sem térhetnek haza, mivel jött a harmadik. Sok millió dolláros a kár.
Áram továbbra sincs, és a WC-t sem merjük használni, mivel félünk, hogy elöntene. A szennyvízszivattyúk az áram kimaradása miatt nem működnek. Viszont van folyóvíz, legalábbis a mi környékünkön.
Van áramunk! Hurrá!!! A hibaelhárítók megállás nélkül dolgoztak, hogy helyreállítsák az áramszolgáltatást. Időnként működésbe hozzák, azután egy kidőlő fa ismét megszakítja a szolgáltatást.

Ma este elmentünk a templomba, ahogyan terveztük. Továbbra is nagyon veszélyes dolog kinn tartózkodni. Rettenetesen erősen esik, és a szél, noha egy kicsit talán gyengébb, továbbra is fákat csavar ki. A templom nem sérült meg, csak néhány kisebb melléképület. A 25 perces autózás közben azonban nagyon sok károsodást láttunk mindenfele.
Este kilenc van. Főzök valami egyszerűbbet. Jól fog esni a meleg étel. Zuhanyozni is tudunk! Micsoda luxus! Az eső továbbra is ömlik, a szél süvölt. Valószínűleg holnap is ilyen marad. A fenyőink törzse körül a talaj már habzik a sok esőtől. Holnap, ha tisztul az ég, csinálok néhány felvételt.
Vigyázzatok magatokra!
2004. szeptember 6. hétfő, Gainesville, Florida
A.d.d.

A fotókat A.d.d. készítette lakóhelyén, a floridai Gainesville-ben.

_______________________________________
Idén négy hurrikán söpört végig a Karib-tengeri térségben. A Charley nevű hurrikán Kubát és Jamaicát megjárva augusztus 13-án érte el Florida partjait. 27 emberéletet követelt, több ezer embert tett hajléktalanná, az anyagi kár értékét 700 dollárra becsülték. Frances a Bahama-szigeteket vette célba szeptember 5-én, ahol 5 millió ember maradt áram nélkül, és a Kennedy űrközpont is megsérült. Aztán jött a rettegett Ivan, amely szintén Floridában kötött ki miután letarolta a karibi kis államokat. Összesen 116 embert ölt meg, egy millió embert fosztott meg az áramtól, 3 milliót az ivóvíztől. Az amerikai elnök szükségállapotot rendelt el és katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította Floridát. Aztán még jött Jeanne is, aki Haitiről érkezve pontosan azon az útvonalon távozott, mint Frances barátnője. Erre még soha nem volt példa.


A hurrikán az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes irányban forgó, több száz kilométer átmérőjű, alacsony nyomásközpontú légköri képződmény, amelyre heves szelek, felhőszakadások jellemzők.
Trópusi ciklonok ott keletkeznek, ahol a tengerfelszín melegebb 26, 5 foknál, és a felszíni melegvíz legalább 60 méter mély, az igen nagy nedvességtartalmú levegő pedig állandóan felfelé áramlik. A ciklon felett tornyosuló felhőcsoportok, amelyek a trópusi napsütés hatására felmelegedett passzát szelektől perdületet kapnak és a keleties passzátokkal távolodnak keletkezési helyüktől, Nyugat-Afrikától. A felhőtömegbe gyakran nagy mennyiségű meleg, nedves légtömeg áramlik be, ami növeli kiterjedését, fokozza sebességét.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.