kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Miskolc









Borsodban Miskolc a legszennyezettebb levegőjű város. Bár az elmúlt években némiképp javult a levegőminőség, ám fűtési szezonban nitrogéndioxid és szállópor szempontjából szennyezettnek, kéndioxid szempontjából pedig mérsékelten szennyezettnek minősítették.
A környezeti légszennyezés mintegy 30-50 százalékáért a közlekedés a „felelős”, illetve téli időszakban a szilárd-, és olajtüzelésű lakossági fűtés. A légszennyezés mérséklése miatt az önkormányzat anyagilag támogatja azokat, akik a gázvezeték kiépítéséhez szükséges önrésszel rendelkeznek. Ennek köszönhetően a város több mint háromnegyed részén már bekötötték a gázt, jelenleg pedig a peremrészeken, illetve új lakóterületeken dolgoznak. Miskolc vállalta, hogy 2005-ig 30 százalékkal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.
A forgalomszámlálási adatok szerint 30 százalékos a város átmenő forgalma, amelynek jelenős részét a leginkább szennyező tehergépjárművek és buszok teszik ki. Az átmenő forgalmat egy elkerülő útszakasz megépítésével kellene elterelni. Sokat javíthatna a helyzeten az is, ha többen használnák a tömegközlekedési eszközöket, mert ezek gazdaságosabbak és környezetkímélőbbek. Ha pedig kevesebb személygépkocsi jár az utcákon, akkor csökken a zajártalom is. A miskolci közlekedési vállalat 205 autóbuszt és 35 villamost működtet a város közigazgatási területein. Felújították a villamospályát, és folyamatban van a járműrekonstrukciós program végrehajtása is.
A város területén több olyan élővízfolyás is található, amelynek nem megfelelő a minősége. Például a Sajó állapotát nagymértékben befolyásolja elhelyezkedése. A folyó szennyeződéseinek nagy része a vízgyűjtő területére telepített ipari üzemekből származik. A 70-es években a Sajó Európa legszennyezettebb folyója volt. Az elmúlt időszak hazai és külföldi vízminőség-védelmi beavatkozásainak köszönhetően mára a folyó állapota sokat javult, ami azt jelenti, hogy a vizsgált paraméterek vonatkozásában I–II. osztályú minősítést kapott.
A város vízellátásában döntő szerepet játszanak a bükki karsztforrások, ezért ezek tisztaságára fokozottan ügyelni kell. A szennyeződésre rendkívül érzékeny karsztforrások védelme érdekében hidrogeológiai védőidomot jelöltek ki. Miskolc ivóvízminősége mind a kémiai, mind a bakteriológiai vizsgálatok szempontjából kedvezően alakul. 355 bakteriológiai mintából összesen 21 volt kifogásolt (5,9 %), 165 kémiai mintából pedig 5 nem felelt meg a követelményeknek (3 %).
A talaj szennyezése és az illegális hulladéklerakás veszélyezteti a természetes vízkészleteket. Egy felmérés szerint Miskolc közigazgatási területén mintegy 150 illegális hulladéklerakó van. Eddig majdnem 3500 köbméter szemét elszállíttatását végezte el az önkormányzat.
Miskolcon azonban nemcsak lakossági kommunális és veszélyes hulladékok, hanem ipari eredetű veszélyes hulladékok is keletkeznek.



Figyelemreméltó, hogy a tágabb értelemben vett belváros (a beépített város) területén milyen kevés park, élő zöldfelület van. Ha ebből az Avast, a Népkertet és a kórházak területét kivesszük, alig marad zöld terület a városban. Az 1998-as év adatai szerint az összes városi közhasználatú zöldterület: 7 200 ezer m2. Ebből gondozott: 4 498 ezer m2.
A miskolci lakások nagy része távfűtéses, ezért a jövőben szükséges volna, hogy a megújuló energiaforrások használata előtérbe kerüljön. A rendszer hőforrás oldali kapacitásának kihasználtsága mégis kevesebb, mint 50 százalékos.
Ahhoz, hogy a Megyei Környezetvédelmi Program elkészülhessen, mindenekelőtt fel kell mérni az emberek környezettudatosságát. Ezt a felmérést pedig csak a civil szervezetek segítségével lehet elvégezni. Az Önkormányzatnak jó a kapcsolata a civil szervezetekkel, több területen is együttműködés alakult ki.
Forrás: A környezet állapotának bemutatása, 2004 (www.miskolc.hu)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.