kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Hétköznapi rali a természetben
Okos enged?


Való igaz, hogy Trabantban ülve nem érdemes egy terepjáróval szemben ragaszkodnunk a jogainkhoz. Mégsem mindig igaz a mondás: „Okos enged, szamár szenved!” Különösen nem, ha a zöldterületek csökkenésére gondolunk.
Élő példaként a Budai Tájvédelmi Körzetet átszelő egyik kiránduló útra hívjuk fel a figyelmet. A szóban forgó névtelen út a Csúcs-hegy és a Hármashatár-hegy között fut, a Guckler Károly sétányt és az Erdőalja utat köti össze. Szemfüles autósok már néhány éve felfedezték maguknak, és azóta egérútnak használják, hogy a zsúfolt harmadik kerületből minél gyorsabban eljuthassanak a másodikba, jelentős rövidítéssel. Még arra is futotta az erejükből, hogy (veszélyes anyag besorolású) aszfalttörmeléket hordjanak a sétányra, majd később ahelyett, hogy eltávolították volna, rászórtak egy réteg porosodó kőzúzalékot, mintegy szőnyeg alá söpörve a problémát.
Nem nehéz belátni, hogy az amúgy évről évre zsugorodó védett (?) terület sorsa néhány éven belül végleg megpecsételődik, ha nem zárják le sürgősen az utat az autósok elől. Nem véletlen, hogy az EU is zöld „hálózatokról” és nem „szigetekről” beszél, hiszen a mozaikos zöldterületek sokkal gyorsabban fogynak el. Úgy látszik azonban, mintha a környéken csak politikusok laknának, akik 4 éves ciklusokban gondolkodnak. Mi mással lenne egyébként magyarázható, hogy a környék lakói nem akarják megvédeni a tájvédelmi körzet egységét, ami miatt ma még olyan értékesek az ott levő telkeik?

Joggal kérdezhetnék a budapestiek, hogy vajon miért nem lép fel a Tájvédelmi Körzet apparátusa határozottan a veszélyes hulladék lerakása és a kirándulóhelyre nem illő közúti forgalom ellen? Kiderült, hogy annak idején, „figyelmetlenségből” ez a földút – külön helyrajzi számmal – a III. kerületi önkormányzat tulajdonába került. Eleinte ez nem okozott zavart a területen. Később a máriahegyi zártkertek környezetében épült villák lakói, hogy ne kelljen a körzetet megkerülni, elkezdték használni ezt a kiránduló utat gépkocsijaikkal. 2003-ban létrehoztak egy – azóta megszüntetett – alapítványt, amely azzal a kéréssel fordult a III. kerületi önkormányzat képviselőtestületéhez, hogy járuljon hozzá az útburkolat elkészítéséhez. A testület tagjai nem foglalkoztak azzal, hogy az út védett területen halad – kirándulóknak készült a sétaút, és nem autókázásra. Megadták a hozzájárulást azzal a feltétellel, hogy az alapítvány „saját költségére és veszélyére”, vagyis szakszerűen és a szükséges engedélyek beszerzése után végzi el a munkát. Örültek, hogy ezzel is egy kicsit tehermentesíthetik az amúgy egyre jobban beduguló kerületi úthálózatot. Hasonló módon az útügyi felügyeletet sem érdekelte az eset, mondván, hogy jelentéktelen földútról van szó. A tájvédelmi körzet munkatársai pedig nem állíthattak oda éjjel-nappal ellenőrt, aki megakadályozhatta volna a veszélyes anyagnak számító aszfalttörmelék lerakását. Az út lezárásáról pedig – hiába határolja két oldalról a tájvédelmi terület – nem rendelkezhetnek.
Sajnos az eset nem egyedi. Mennyi súlyos törvénysértésről, illegális tevékenységekről hallhatunk naponta, amelyek hátterében a magánvagyon gyarapítása, az egyéni előnyszerzés áll! A hatóságok, a bíróságok, a helyi hatalom nem tudja, vagy nem akarja mindezt észrevenni! Vajon okos-e az, aki szó nélkül tűri, hogy a közérdek húzza mindig a rövidebbet?

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.