kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Szomj

A Paradicsom valahol a Tigris és az Eufrátesz között lehetett félúton, a Kánaánt a Jordán mellé helyezik a történészek. A hatalmas Egyiptomi Birodalom a Nílus áradásának köszönhette termékenységét. Legyen szó ős vagy modernkori kultúrákról, az emberek elszakíthatatlanok a víztől.
Ugyanakkor a XXI. században a népesség több mint ötödének nincs elegendő vize. Míg a világ egyes területein áradásoktól szenvednek, addig Afrikát és Nyugat-Ázsiát súlyos aszályok sújtják. Ázsiában az emberek harmad része nem jut egészséges ivóvízhez. A szennyezett víz világszerte 1,2 milliárd ember egészségét károsítja, és az 5 évesnél fiatalabb gyermek közül évente 15 milliónak a halálát okozza. Ha a jelenlegihez hasonló mértékben folytatódik a vízfelhasználás, 2025-re az emberek kétharmadának nem lesz elegendő vize az alapvető szükségletek kielégítésére.
A Kárpát-medencét számos bővizű folyó szeli át, a csapunkból csaknem mindenütt jó ízű ivóvíz folyik. Ez már néhány európai országban nincs így. Spanyol útikönyvekben gyakran olvashatjuk, hogy a „csapvíz fogyasztása nem javasolt”, és biztos mindenkinek akad olyan ismerőse, aki fájdalmas gyomorfertőzéssel tért haza Erdélyből.
A bányászat és az ipar az egész Földön mérgező anyagokkal szennyezi a folyókat. A mezőgazdaságban használt rovarirtó-szereket és műtrágyákat az eső a folyókba és a tavakba mossa. A világ sok részén – beleértve Budapestet is – úgy tekintik a folyókat, mintha nyílt szennyvízcsatornák lennének. A tengerpartok közelében, ahol a vízadó rétegekből (a nagy, földalatti édesvíz-tárolókból) túl sok vizet vesznek el, ott a tengervíz beszivárog, és az édes vizet ihatatlanul sóssá teszi, azaz a kutak vize ihatatlan lesz.
Lehet, hogy van valóságalapja azoknak a feltételezéseknek, hogy a jövő háborúi a ivóvízért folynak majd?



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.