kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöldhírek

Elemgyűjtés
Augusztus 22-től a gyártóknak és a kereskedőknek kell gondoskodniuk a használt szárazelemek begyűjtéséről és hasznosításáról.
A háztartásban keletkező veszélyes hulladékok egyik legnagyobb (évi kétezer tonnányi) részét az elemek adják. A mérgező fém- és savtartalmuk miatt különösen veszélyes elemeket a szerződött kereskedők kötelesek díjmentesen visszavenni, a gyártók és importőrök pedig kötelesek átvenni a boltokban begyűjtött használt energiaforrásokat. Az országos gyűjtőhálózatban körülbelül húszezer bolt vesz majd részt. Az idén a piacra kerülő elemek legalább hét, jövőre tíz, 2007-ben pedig tizenhárom százalékát kell majd visszagyűjteni és ártalmatlanítani. A gyártóknak és importőröknek a forgalmukkal arányos – kilogrammonként 560 forint – biztosítékot kell képezniük. Ha valamelyik érintett cég esetleg nem gyűjt eleget, helyette ebből a pénzből az állam oldja meg a feladatot (már ha tudja, egy kilogrammnyi használt elem összegyűjtése és veszélyeshulladék-lerakón történő elhelyezése ugyanis 560 forintnál lényegesen többe kerül). A lakóhelyhez legközelebbi gyűjtőpontról a http://www.kvvm.hu honlapon lehet tájékozódni. Emellett a már működő elemgyűjtő pontok is megmaradnak.
www.greenfo.hu
Éjszakai járatsűrítés
Hosszas előkészítést és a menetrend átdolgozását követően az eddigi 220-ról 444 kilométerre módosítják az éjszakai hálózatot Budapesten, amelyen 19 helyett 29 autóbusz közlekedik majd. A járatok összesen 1585 megállóban állnak meg, ez több mint a duplája a korábbinak. A hálózat gerincét olyan, úgynevezett átmérős vonalak alkotják, melyek a Belvárost keresztezik, és végállomásaik a város két szélén vannak. Az új rendszerben Budapest területének szinte teljes egészét lefedik az éjszakai járatok oly módon, hogy a kertvárosokban is legfeljebb 1–1,5 km-es gyaloglással elérhető valamely éjjel is üzemelő megállóhely. A járatok jelzése háromjegyű, 9-essel kezdődő szám. A korábbi „É” betű helyett ez a szám jelzi az éjszakai jelleget, míg a másik két számjegy a térségben közlekedő valamely nappali járatra utal.
www.bkv.hu



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.