kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
TÍZ ÉVE ÉS MOST
1998. július–augusztusi szám

VISSZAPILLANTÓ ROVATUNKBAN A LÉLEGZET RÉGI SZÁMAIBÓL IDÉZÜNK
MÉG MOST IS AKTUÁLIS CIKKEKET

Ökotópia bringatúra 98
Az Európa fiatalsága az erdőért akció, az EYFA éves nemzetközi táborába, az Ökotópiára minden évben kerékpártúra indul Európa más-más csücskéből. Ezek egyben környezetvédelmi demonstrációk is: az út során a résztvevők helyi zöldszervezetekkel találkoznak, akciókban vesznek részt és emellett szép tájakon, hangulatos nemzetközi csapattal kerekeznek.
Idén az Ökotópia Freiburgban lesz, a szokott időben, augusztus első három hetében. Ez több, mint egy egyszerű tábor: egyben alkalom arra, hogy a környezettel és egymással való együttélést gyakoroljuk, tapasztalatokat és képességeket cseréljünk egymás között. Olyan lelkesítő élmény, amely már sok résztvevőre maradandó hatást gyakorolt. Természetesen rengeteg vidámság, móka, zene színesíti a programot, amelynek formája nagyrészt a résztvevőkön múlik.
Bringratúránk Lengyelországból indul, de egy év kihagyás után ismét lesz Magyarországi oldalág is! Egy kisebb csapattal szeretnénk eljutni Csehországig, hogy ott találkozzunk a többiekkel.”
„Ki állítja meg a mall-lavinát?
A Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) április 29–30-án tartott kétnapos nemzetközi tanácskozásán a magyar közlekedéstervező cégek fölényesen bebizonyították, hogy valamennyi, meglévő és tervezett bevásárlóközpont által gerjesztett gépjárműforgalom kezelhető, csak meg kell tervezni.
Az externáliák nem csak a közlekedés által okozott károkra korlátozódnak, a tanácskozás hozzászólói közül néhányan a bevásárlóközpontok elterjedésének egyéb következményeit is érintették, például a környék kiskereskedelmét tönkretevő hatásukat.
Elhangzottak olyan javaslatok, hogy a helyi kiskereskedelem vegye fel a versenyt a mallok vonzerejével, fogjanak össze például egy utca kiskereskedői és fedjék be eső elől az egész utcájukat, olyan hangulatos megjelenésűvé téve azt, mint a mallok vonzó belső világa. Szóval, még hasonlítani is kellene ezekhez a tőkeerős vagy kedvező hitellel rendelkező hatalmas jövevényekhez.”
„Még nem késő!
Hallgatom a riportert, aki rosszallóan meséli, hogy a múlt század végén József főherceg felajánlotta megvételre a fővárosnak a Margitszigetet, de a város nem kapott rögtön az alkalmon, hanem tíz évig húzódott az adás-vételi procedúra.
Számolgatom az ujjaimon, hogy mi most a kilencedik évében vagyunk a rendszerváltásnak. 9 éve ajánlgatják a privatizációs szervezetek a főváros ingatlanjait. Az árak igen kedvezőek. Bármely magánbefektető fillérekért juthat hozzá Budapest legszebb telkeihez. Ezeket a földdarabokat nem kellene (kellett volna) magánkézből megszerezni a közösség javára, mint száz évvel ezelőtt, hanem mindannyiunk vagyonát képezték, képezik.
Ma egy budapesti lakás értékét elsősorban a környező zöldterületek aránya, a közterületek minősége, a terület presztízse, másodsorban a teljes épület műszaki állapota, és csak harmadsorban a lakás elrendezése, nagysága határozza meg. Ha az önkormányzatok nem tesznek meg mindent azért, hogy területeiket kedvező zöldterületi mutatókkal, a környezeti állapot javításával felértékeljék, akkor nemcsak az ott élők lakása (vagyona) veszti el értékét, hanem a kerületek elbúcsúzhatnak lassan az utolsó törekvő polgáraiktól is. Talán még lehet változtatni a privatizációs gyakorlaton.”



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.