kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
ZÖLDHÍREK

HOGYAN VARÁZSOLJUNK ÚJJÁ EGY KÖZTERET?
Új kézikönyv jelent meg azoknak, akiket érdekel, hogyan álljunk hozzá jól működő közösségi terek létrehozásához.
Mitől lesz élhető, emberközeli egy park, tér vagy kereszteződés?
Miért fontosak ezek a város életében?
Hogyan ismerhetjük fel a jól működő közösségi tereket, és hogyan küszöböljük ki a hibákat?
Mi az „egyszerű polgár”szerepe ezek kialakításában?
Az Ökotárs Alapítvány gondozásában megjelenő kötet ezekre a mindannyiunkat érintő kérdésekre keresi a választ. A három évtizedes múltra visszatekintő New York-i Közterekért Projekt (Project for Public Spaces) tapasztalatait egybesűrítő és az általuk kialakított „tértervezési” módszertant részletesen, lépésről-lépésre ismertető könyv bármely helyi közösség, civil szervezet, önkormányzat vagy akár a környezetükért tenni akaró állampolgár számára hasznos útmutatóként szolgálhat.
A kiadványt ingyenesen meg lehet rendelni az Ökotárs Alapítványtól.
Forrás: http://www.okotars.hu
EGÉSZSÉG ÉS ZÖLDFELÜLETEK
Immár nagyszabású tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy ha egy város szívében park található, az olyannyira jó hatással van az egészségre, hogy a közelben élők közül kevesebben kapnak agyvérzést vagy szívrohamot.
A világban mindenhol ismerik az egészségi egyenlőtlenségeket. Akik anyagilag nélkülöznek, azoknak rendszerint az egészségükkel is több a problémájuk, mint a jó anyagi helyzetben élőknek, mivel mások az életkörülményeik, más kerül az asztalukra, és mások a lehetőségeik az orvosnál.
A kutatók azt találták, hogy a parkok, erdők közelsége csökkenti ezeket az egyenlőtlenségeket. Több mint 366000 ember adatait tanulmányozták, olyanokét, akik 2001 és 2005 között hunytak el. A vizsgálat szerint már egy kis zöldfelület azon a környéken, ahol éltek, csökkentette a halálos betegségek kockázatát. Ugyanakkor azok esetében, akik a legnagyobb zöldfelületek mellett éltek, az egészségi egyenlőtlenség felére csökkent azokhoz képest, akiknek csak egy kisebb parkhoz volt szerencséjük.
A kutatók, Dr. Richard Mitchell (Glasgow University) és Dr. Frank Popham (University of St. Andrews) azt állítják, hogy a zöldfelületekkel való kapcsolat, amellett, hogy csökkenti az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát, csökkenti a vérnyomást, a stresszt, és talán még a műtétek utáni gyors felépülésben is segít. Azt javasolják, a kormányzatok ezt a lehetőséget is vegyék figyelembe, amikor a lakosság egészségügyi állapotának javításáról gondolkodnak.
Forrás: news.bbc.co.uk
A tanulmány eredeti megjelenési helye: http://www.thelancet.com
KIVÁRNAK AZ OLAJTERMELŐK
A Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency, IEA) szerint az olajat kitermelő cégek egy újabb energiaválságot próbálnak kirobbantani, amely hamarosan annál is magasabb olajárakhoz vezethet, amelyekkel idén már találkoztunk.
A most novemberben kiadott IEA-jelentés szerint az olajtársaságok szerte a világban leálltak mindenfajta befektetéssel. Az IEA vezető közgazdásza, Fatih Birol szerint a mostani befektetések döntő jelentőséggel bírnak a jövőre nézve, nem csak abból a szempontból, hogy mire lesz igény, hanem hogy miből lesz hiány. Amikor az energiára való igény visszaugrik a pénzügyi válság előtti szintre, előáll az a helyzet, amit idén nyáron már láthattunk. Az IEA szakértői szerint a jelenlegi, hordónkénti 50 dolláros ár a jövő évben újra eléri a 100, és 20 éven belül a 200 dollárt is. Ezt a számítást már az is érthetővé teszi, ami az IEA szerint az olajtermelők állandó képlete a bevételhez: ahogy nő az igény, úgy fogni vissza az utánpótlást, s így maximalizálni a profitot.
Az IEA-jelentés arra is figyelmeztet, hogy az energiafogyasztás úgy nő, ahogy a harmadik világ országainak gazdasága erősödik. Ha emellett csak a megszokott mértékben növekszik az üzemanyag-fogyasztás, akkor 2030-ra a mostanihoz képest 35 százalékkal nő az üvegházhatású gázok kibocsátása, ami azt jelenti, hogy az évszázad végére a Föld átlaghőmérséklete 6 Celsius fokkal emelkedhet meg. Az IEA-jelentés azt állítja, hogy csak egy energiaforradalom jelenthet erre megoldást.
Forrás: ecology.com
Az eredeti jelentés itt olvasható: http://www.iea.org
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS ÁRA
Az ENSZ Fejlesztési Programja (United Nations Development Program, UNDP) azt állítja a Jelentés az emberi fejlődésről című tanulmányában, hogy az éghajlatváltozás ára sokkal nagyobb lehet, mint gondoltuk. Az UNDP a klímaváltozást a XXI. századot meghatározó kihívásnak tartja, s kiemeli, hogy emiatt a legszegényebbek között százmillióknak kell majd éhezniük és biztonságos ivóvíz nélkül élniük a jövőben. Jelenleg 2,6 milliárdan élnek kevesebb mint napi 2 dollárból. A jelentés szerint 600 millióan fognak éhezni a hőmérsékletváltozás következtében megrokkanó mezőgazdaság miatt, 2080-ra további 1,6 milliárd embernek nem lesz lehetősége ivóvízhez jutni, 322 milliónak áradások és trópusi viharok következtében megszűnhet a lakóhelye, s százmilliók betegedhetnek meg maláriában.
A jelentés szerint a szárazságok, az árvizek és a viharok a globális felmelegedés következtében egyre gyakoribbá válnak. Ezek a természeti jelenségek emberek életét fenyegetik és a hosszútávú hatások között számolni kell azzal is, hogy az érintett területeken a gyermekek nem kapnak lehetőséget arra, hogy iskolába járjanak.
Forrás: ecology.com
A tanulmány itt olvasható: http://www.populationinstitute.org
MINDENKI SZELEKTÍV, HA A ZSEBE BÁNJA
A háztartási hulladék kezelése a világon mindenhol probléma. A fejlett országok legtöbb városában különböző módokon próbálják azt elérni, hogy a lakók válogatva gyűjtsék a szemetet. Egyvalamiben mindenhol érződik a hasonlóság: a szemétszállítás pénzbe kerül, sok pénzbe. A legtöbb országban az „amennyit szemetelsz, annyit fizetsz” elv működik, csak épp a módszer más.
Az olasz Roncade városában például a helyi hatóság mindent megtesz, hogy rávegye polgárait a szelektív hulladékgyűjtésre. Minden családnak öt dobozt adnak, öt különböző hulladéktípushoz, ezért éves díjat fizetnek, ám a nem feldolgozható hulladékért minden egyes alkalommal külön kell fizetniük. Az eredmény magáért beszél, öt év alatt a feldolgozható hulladék aránya 14 százalékról 80 százalékra ugrott.
Az amerikai Seattle-ben minden családnak három kukát adnak, egyet a feldolgozható hulladékoknak, egyet a kertben levágott fűnek, lomboknak, egy harmadikat pedig a normál szemétnek, amelyhez különböző nagyságú kukát választhat a lakó. Mérettől függően kell többet vagy kevesebbet fizetniük Seattle polgárainak.
A belgiumi Flanders-ben a kukásautók meg tudják mérni a szemeteskuka súlyát. Ezek után a kukán lévő mikrochippel azonosítják a tulajdonost és a hulladék nagyságával arányban vonnak le a számlájáról egy bizonyos összeget. Ha a lakók számláján nincs elég pénz, akkor nem ürítik ki a kukákat.
Dél-Korea fővárosában, Szöulban 1995 óta a feldolgozható hulladékokért nem kell fizetni, ezzel szemben a többi szemetet előre vásárolt zacskókba kell tenni. A szelektív gyűjtés azóta megduplázódott.
Forrás: greenfo.hu
KÖZLEKEDÉS ÉS KÖRNYEZET
Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (European Federation for Transport and Environment, T&E) hírlevele 2008 őszétől magyarul is olvasható a Magyar Közlekedési Klub honlapján. Az 1989-ben alakult brüsszeli központú környezetvédő szervezet jelentős hatást gyakorol az Európai Unió fenntartható közlekedéspolitikájára és 51 tagszervezetén keresztül 23 uniós országban segíti a környezetkímélő közlekedést. A hírlevelet a közlekedési szakmának, a közlekedésszakos hallgatóknak, önkormányzatoknak, környezetvédő szervezeteknek ajánljuk. Feliratkozni a somodi@levego.hu címen lehet.
A magyar változat megjelenését a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Nemzeti Civil Alapprogram támogatja.
T&E: http://www.transportenvironment.org
Magyar Közlekedési Klub: http://www.mkk.zpok.hu
TÜKÖRBEN A VILÁG
A Millenáris Fogadó Padlásán megtekinthető kiállítás egy felfedezőút. A látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. Melyek az alapvető szükségleteim? Hogyan tudom ezeket kielégíteni anélkül, hogy a bolygó túlélését és az emberi jogokat veszélyeztetném? Ezekre a kérdésekre keres és kínál válaszokat a Tükörben a világ színes, kacskaringós víziója, temérdek installációval és játékkal.

A Tükörben a világ csapatot a Zöld Fiatalok és a Cellux Csoport alapította, akik 2005 óta tartanak gyerekeknek és fiataloknak a globalizáció témáját feldolgozó interaktív foglalkozásokat. Üzenetük, hogy az ember cselekvő lény, aki a szűkebb-tágabb világ történéseinek nem passzív elszenvedője, hanem kreatív alakítója.
A kiállítás látogatói szemléletes példákon keresztül kapnak képet arról, milyen az élet a Föld különböző szegleteiben, és hogy az ő életmódjuk hogyan hat mások életére. A művészi igénnyel kidolgozott, interaktív kiállítás mindenkihez szól, de különösen ajánljuk a 10–18 éves korosztálynak. A programra iskolai osztályok jelentkezését is várják. A kiállításhoz egy 33 foglalkozástervet tartalmazó játékgyűjtemény is elkészült.
A kiállítás 2009. január 25-ig tekinthető meg. Cím: Budapest, II. kerület Fény utca 20–22.
További információ: http://www.tukorbenavilag.huJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.