kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
ÖSSZEFOGÁSSAL ENYHÍTSÜK A VÁLSÁGOT

BANKCSŐDÖK, A TŐZSDE MÉLYREPÜLÉSE, TÖBBSZÖR VISSZAVONT KÖLTSÉGVETÉS, A FORINT JELENTŐS GYENGÜLÉSE, IMF-HITELKERET, ELBOCSÁTÁSOK VILÁGSZERTE. AZ ELMÚLT HETEKBEN SOKAT HALLHATTUNK EZEKRŐL, DE VAJON HOGYAN HAT MINDEZ AZ IDÉN 20 ÉVES LEVEGŐ MUNKACSOPORTRA, MILYEN HELYZETBE KERÜLHET A MAGYAR CIVIL SZEKTOR?
Az amerikai bankrendszer hitelkihelyezési gyakorlata miatt egyesek már nyár elején megkongatták a vészharangot. A tőzsde volt elnöke akkor azt mondta: „hogy ennek Európára milyen hatása lesz, azt majd az dönti el, hogy az amerikaiak hálaadáskor mennyi pulykát és ajándékot vesznek.” Ma már tudjuk, nem kellett addig várni. A válság mindenre rányomta a bélyegét, így a civil szektorra és benne a Levegő Munkacsoportra is.
Mint egy közeledő hidegfront, amely déli áramlással először enyhe meleg levegőt szállít, hogy utána hirtelen lecsapjon, így érkezett a válság is a Levegő Munkacsoporthoz. Kellemes meglepetésben volt részünk, amikor egy külföldi pályázat utolsó részletének megérkezésekor az euró akkori rendkívül magas árfolyama miatt a vártnál több forintot kaptunk bankszámlánkra. Ezt követően azonban megérkezett a „hidegfront”. Az állami megszorítások miatt nagymértékben csökken a szaktárcák költségvetése, ami vélhetően megjelenik a szakmai feladatvállalások finanszírozásának visszaszorulásában is. Társadalmi szervezetként eddig is nagyban támaszkodtunk a lakosság támogatására, a válság azonban már a magánszemélyek, családok szintjén is érezhető. A megtakarítások apadása, az emelkedő árak, a bérek és nyugdíjak vásárlóértékének várható csökkenése nem éppen kedvező környezet egy civil szervezet számára.

A képeken: zöld szervezetek demonstrációja a budapesti Kossuth téren, 2004. október 21-én. A demonstráció aktualitása az volt, hogy a következő évi költségvetés komoly megszorításokat irányzott elő a környezetvédelem terén. A résztvevők azt követelték, hogy több pénz jusson az energiahatékonyságra, a tömegközlekedésre, a természetvédelemre, a civil szféra, és hogy szüntessék meg a súlyosan környezetszennyező tevékenységeknek nyújtott támogatásokat.
Úgy tűnik, a válság és annak kezelése most minden mást, így a környezet- és egészségvédelem célját is felülírja. Pedig most lenne a legnagyobb szükség olyan szervezetekre, akik célkitűzéseikben a jövő nemzedékek és környezetünk érdekeit képviselik.
A Levegő Munkacsoport azért dolgozik, hogy minden ember biztonságos és egészséges környezetben élhessen. Évente több mint 2000 lakossági megkeresés, felvilágosító kampányok, városzöldítési program, a költségvetés és az adórendszer zöld szemléletű átalakításának szakmai megalapozása és szorgalmazása, beruházások esetén a törvényesség és a lakosság érdekeinek képviselete mind olyan tevékenység, amely hozzájárul a jogbiztonsághoz, környezetünk állapotának megóvásához, javításához és nem utolsó sorban versenyképességünk fokozásához. A Levegő Munkacsoport mindezeket a tevékenységeit tiszta, mindenki számára átlátható módon végzi.
A mostani helyzetben mi is a korábbinál nagyobb segítségre szorulunk. Kérünk mindenkit, aki teheti, ötleteivel, kapcsolataival, programjaink támogatásával segítse a Levegő Munkacsoportot, hogy a következő 20 évben is együtt dolgozhassunk a környezet és egészségi állapotunk megóvása érdekében.
Horváth Zsolt
a Levegő Munkacsoport igazgatójaJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.