kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
TÍZ ÉVE ÉS MOST
VISSZAPILLANTÓ ROVATUNKBAN A LÉLEGZET RÉGI SZÁMAIBÓL IDÉZÜNK MÉG MOST IS AKTUÁLIS CIKKEKET

1998. október – Olvasóink írták

Ezennel megtiltom testvéreimnek, klerikusoknak és laikusoknak egyaránt, hogy a világban jártukban, vagy ahol tartózkodnak, akár maguknál, akár másoknál, akár pedig valami más kerülő úton állatot tartsanak. Hasonlóan, tilos lovagolniuk, kivéve, ha betegség vagy más szükség erre kényszeríti őket.”(Assisi Szent Ferenc meg nem erősített Regulájából)
Ma úgy mondanánk: ne autókázzanak. Vagy még keményebben: ne üljenek autóba. Csak a ló szemléletesebb eszköz. Lehet lenézni. De leszállni is lehet. Ferenc azért szállít le a lóról, mert védi minden testvérét. Ez is az üzenet értelme: ne válaszd ezt az életformát. Ne siess, ne rohanj el testvéreid és a világ csodái mellett. Ne legyél gyorsabb másoknál, ne tegyél szert ilyen előnyre. Ne is gondolhasd, hogy több vagy másoknál, mert többed van másoknál. És legfőképpen: ne légy egyedül.
Szeretettel: Pi.1998. december – A svájciak a költségek megfizettetésére szavaztak

A szeptember 26-án megjelent a szavazók több mint 57%-a hagyta jóvá az új törvényt, mely szerint a Svájcon áthaladó összes nehézgépjárműre úthasználati díjat vetnek ki. A díj mértékét úgy állapították meg, hogy ne csak az infrastrukturális költségeket, hanem a környezeti és egyéb károkat is fedezze.
2001-től minden tehergépkocsi kb. 0,02–0,03 svájci frankot (1998. november 6-i árfolyamon 3,10–4,70 forint) fog fizetni tonna-kilométerenként. Ez tranzittonnánként átlagosan kb. két frank (310 forint). A Bázel és Chiasso közötti 300 km-es távolságot figyelembe véve ez csaknem 100 ezer forintnak megfelelő díjat jelent az országon történő minden egyes áthaladáskor. A díj kiszabásakor tehát nem csak a megtett távolságot veszik figyelembe, hanem a járműveket le is mérik, így a legnehezebb és leginkább szennyező járművek fizetik a legtöbbet.
1998. december – Mire nincs szüksége egy gyermeknek?

A karácsonyi sütés-főzés, ajándékcsomagolás közben fogadjuk el a gyerek segítségét. Persze családonként másképp szokás a titkokat tartani, meglepetéseket készíteni, fát állítani, rokonlátogatásokat megszervezni, de ezek a dolgok kialakulnak, mire az első gyerek megtanul járni, beszélni.
Ha ősszel gyűjtöttünk falevelet, terméseket, most készíthetünk szép ajándékokat. Néhány pillanat alatt összeállíthatunk potpurit az összegyűjtött szárított kincsekből, egy szép edénybe betéve – esetleg illóolajjal illatosítva szép dísz, vagy akár ajándék. A süteményeket is díszíthetjük cukor helyett ehető magvakkal. Az Iparművészeti Múzeumban karácsony előtt szép fát állítanak minden évben, a díszek kivétel nélkül házilag elkészíthetőek. Használt (és kivasalt) csomagolópapír, fénymásolópapír, akár újságpapír is megfelel alapanyagnak.
A gyereknek bolti plüss állatok helyett inkább varrjunk egy kis flanell-figurát elkopott ruhából, ronggyal töltve, puhára, hogy gyűrögetni lehessen. Gombot – szemnek – három éven aluli gyerek számára ne tegyünk rá. Ha jól megvarrtuk, a fehérneműkkel együtt mosható.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.